Jestem bardzo początkującą osobą, jeżeli chodzi o pieczenie pieczywa. Przyznam szczerze, że bardzo mnie interesuje to i mam zamiar się w tej dziedzinie rozwijać. Przeglądając różne przepisy, w ręce wpadł mi ten, chyba najprostszy z możliwych. Skórka wyszła niezwykle chrupiąca, a chleb lekko słonawy idealny do wędliny i serów. Najlepiej smakował ciepły:) A przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
– 2 szklanki mąki + 2 łyżki do formowania bochenka
– 1 pełna szklanka ciepłej wody
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 pełna łyżeczka suszonych drożdży
Wykonanie:
Wszystkie składniki sypkie wsypać do dużej miski, wlać wodę i zamieszać kilka razy – tak aby składniki się połączyły i utworzyły w miarę jednolite ciasto (powinno wystarczyć kilka energicznych ruchów). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny by podwoiło objętość.
Po tym czasie ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką formy (ja piekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, ale można również w tortownicy) i odstawiamy jeszcze na ok 40 min aby wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni i na spód wkładamy naczynie z gorącą wodą. Chleb pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok 30 – 40 min, do zarumienienia.
Komentarzy: 7
kasiaaaa24 napisał(a):
2 mar 2013
Cieszę się, ze smakował
Pozdrawiam ciepło
Aga napisał(a):
2 mar 2013
Dziękuję, pozdrawiam
Samantha napisał(a):
1 mar 2013
Domowe chlebki zawsze najlepiej smakują !!!
Aga napisał(a):
1 mar 2013
To prawda, ich smak jest niepowtarzalny
Marta napisał(a):
1 mar 2013
Wygląda super!
marrrgott napisał(a):
1 mar 2013
Chyba dziś zrobię taki chlebek. Jestem trochę załamana, gdyż nie wiedzieć dlaczego chleby zawsze wychodzą mi twarde jak kamień:-( Ale mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej! Dam znać jak mi wyszło:-)
Aga napisał(a):
1 mar 2013
Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie do gustu i smaku Pozdrawiam