Walentynki wprawdzie były wczoraj, ale uważam, że bliskich trzeba częściej rozpieszczać niż raz w roku. Mój P. uwielbia budyń i pomyślałam, że zrobię mu tę przyjemność i wykonam domowy budyń. Budyń przyozdobiłam malinami i polałam syropem żurawinowym:)
Składniki:
– 0,5 l mleka
– 1 łyżka masła
– pół opakowania cukru wanilinowego
– pół laski wanilii
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 żółtka
Wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.
Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
15 lut 2013
Pysznie wygląda
Aga napisał(a):
15 lut 2013
Dziękuję