Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, a tym bardziej lubię wszystkie wypieki z jego udziałem. Jeżeli chodzi o cynamon, to lubię jego zapach, smak, ale nie w przesadnej ilości. Te bułeczki są niezwykle urocze, a jakie pyszne. Są lekko chrupiące na zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku, na drugi dzień równie pyszne. Zapach przy wypieku takich bułeczek jest w domu piękny. Cynamonowe bułeczki są łatwe do przygotowania i idealne na szare jesienne popołudnia, gdy słońca właściwie nie ma.
Przepis z książki Ani Starmach „Pyszne. Na Słodko”
Składniki:
- 400 gram mąki pszennej
- 9 g suchych drożdży
- 100 gram oleju
- 2 łyżki roztopionego masła
- 60 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko rozbełtane do posmarowania
Wykonanie:
W misce (lub w misie robota kuchennego) wymieszaj mąkę i suche drożdże. Dodaj olej, powoli wlewaj mleko, dodaj cukier, wyrabiaj przez mniej więcej 5 minut lub dłużej, jeśli ciasto będzie nadal zbyt lepkie. Wyrobione ciasto przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części, aby łatwiej było je rozwałkować, połóż na blacie obsypanym mąką, rozwałkuj każdy kawałek na duży prostokąt, posmaruj roztopionym masłem, posyp cynamonem i trzcinowym cukrem.
Ciasto podziel na pięciocentymetrowe paski, zwijaj je w kształt ślimaka, lekko spłaszczaj i przekładaj do foremek na muffinki wysmarowanych masłem (w ten sposób łatwiej zachowasz ich formę, ale te pieczone bez foremek również ładnie zachowują formę). Piecz około 20–25 minut w temperaturze 190°C.
Jeśli lubisz, gdy ciasto się błyszczy, tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem. Ja dodatkowo posypałam cukrem.
Komentarzy: 10
Sosna napisał(a):
27 sty 2016
Piękne!
Aga napisał(a):
28 sty 2016
Dziękuję!
Marta napisał(a):
17 sty 2016
Uwielbiam tego typu bułeczki
Aga napisał(a):
23 sty 2016
Ja również
Marta napisał(a):
5 sty 2016
Moje ulubione !! mam sprawdzony sposób żeby ciasto doskonale urosło, podgrzewam tłuste mleko (wypasione 3,2%) do 80 stopni i w nim rozpuszczam drożdże..
Aga napisał(a):
11 sty 2016
Każdy ma swój sposób A w tak wysokiej temperaturze drożdże pracują? Pozdrawiam ciepło!
Sosna napisał(a):
30 lis 2015
Moje ulubione 😀
Aga napisał(a):
13 gru 2015
Moje również
Natalie napisał(a):
30 lis 2015
Jakie śliczne! Mam słabość do wypieków, a szczególnie bułeczek, z cynamonem
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Aga napisał(a):
13 gru 2015
pięknie pachną