Już prawie 2 tygodnie zajęć lekcyjnych, już dzieci nie mają, tak jak w pierwszej, czy drugiej klasie, że powolne przyzwyczajanie ich do nauki. Iga oprócz zajęć lekcyjnych, których ma już dużo, ma dodatkowe zajęcia pozalekcyjne, traci bardzo dużo energii, a co za tym idzie, musi porządnie zjeść. Od dawna się mówi, jak ważne jest śniadanie, gdyż właśnie ten posiłek dostarcza energię na cały dzień. Na dworze coraz chłodniej, coraz łatwiej o przeziębienie, dlatego ważne, żeby w diecie dziecka nie zabrakło odpowiednich składników.
Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają libidy, które są bardzo ważne dla skóry, którą którą zabezpieczają przed odparowaniem wody i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, chłód czy promieniowanie słoneczne.
Dzisiejszą moją propozycją są gofry z serka wiejskiego. Są delikatne, lekko słodkie, sycące, pyszne, a przede wszystkim ich przygotowanie zajmuje tylko chwilkę.
Składniki (2 spore porcje):
- 200 g serka wiejskiego gęstego;
- 2 łyżki mleka;
- 4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej)
- 3 łyżki oleju;
- szczypta soli;
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
- 2 jajka
Wykonanie:
Jajka ubić na pianę trzepaczką, dodać serek, mleko, olej, sól i cukier, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, wymieszać dokładnie. Smażyć gofry zgodnie z instrukcją na gofrownicy.
Podawać z dżemem, cukrem pudrem, owocami, jogurtem naturalnym lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego
[cookd]
Komentarzy: 12
kulinarny blog samanthy napisał(a):
6 paź 2015
Bardzo smakowicie wyglądają !
Aga napisał(a):
7 paź 2015
Dziękuję!
dżemdżus napisał(a):
2 paź 2015
Wspaniałe gofry.
Aga napisał(a):
3 paź 2015
Dziękuję!
KocieOczka napisał(a):
20 wrz 2015
Bardzo ciekawe gofry
Aga napisał(a):
21 wrz 2015
I bardzo smaczne
Sosna napisał(a):
15 wrz 2015
Hmm, wyglądają rewelacyjnie :>
Aga napisał(a):
16 wrz 2015
Dziękuję
Zakochana babeczka napisał(a):
13 wrz 2015
Wyglądają rewelacyjnie! Uwielbiam serek wiejski, ale gofrów z jego udziałem nigdy nie jadłam Muszą smakować wybornie, w najbliższym czasie na pewno wypróbuje
Aga napisał(a):
14 wrz 2015
Dziękuję za miłe słowa! Ja również uwielbiam serek wiejski, a dodanie go do gofrów sprawia, że są delikatne
Natalia napisał(a):
13 wrz 2015
maniam! takich gofrów nie jadłam ;d
Aga napisał(a):
13 wrz 2015
Polecam do spróbowania! Są pyszne