Ryby stanowczo nie są moją mocną stroną, nigdy nie łowiłam, nie filetowałam, nawet nie próbuję, odstrasza mnie zapach surowej ryby, ale pamiętam z dzieciństwa, że uwielbiałam zapach sklepu rybnego, gdzie chodziłam po ryby z Mamą. Sporadycznie jemy ryby, gdyż nie umiem ich przyrządzać. P. kiedyś przygotował pyszną świeżą rybę, ale ja to przygotowuję tylko na Święta Bożego Narodzenia ryby. Jedną z przyczyn mojej niechęci do ryb chyba jest to, że za każdym razem, gdy próbowałam w ciąży jeść ryby, bo miałam ochotę, lub dla zdrowia dziecka, kończyło się to 3 dniową katastrofą i zatruciem, mimo, że ryba była świeża, nikomu nie szkodziła, mój organizm po prostu nie tolerował ryb. Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego jest przepisem podpatrzonym na stronie Akademii smaku, uwielbiam szpinak, uwielbiam sery pleśniowe, więc postanowiłam wypróbować przepis. Leciutko go zmodyfikowałam dodając pod koniec pieczenia do ryby posiekane solone orzeszki. Wyszło pysznie i nawet ryba podana z moich rąk smakowała wszystkim
Składniki:
– 5 kawałków po 120 gram polędwicy z dorsza atlantyckiego
Marynata:
– 100 ml oleju;
– 1 łyżka pieprzu cytrynowego;
– 2 ząbki czosnku;
– łyżeczka tymianku;
Sos:
– 400 g rozmrożonych liści szpinaku;
– 4 łyżki oleju;
– 1 cebula posiekana w kostkę;
– 2 drobno posiekane ząbki czosnku;
– 100 gram sera pleśniowego;
– 100 ml białego wina;
– 100 ml śmietany 30%
– 100 ml mleka;
– 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów;
– 1 mała garść orzechów ziemnych solonych;
– gałka muszkatołowa, czarny pieprz, sól
Wykonanie:
pieprz cytrynowy, tymianek i czosnek rozetrzeć dokładnie w moździerzu, dodać olej i dokładnie wymieszać.
Umyte i osuszone polędwice z dorsza natrzeć marynatą i włożyć na godzinę do lodówki. Tak przygotowaną rybę włożyć na 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, 7 minut przed końcem posypać posiekanymi orzechami.
Sos:
W rondelku lub na głębokiej patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać ser, wino, mleko i śmietanę. Gotować, aż ser się rozpuści, dodać pomidory, szpinak i doprawić do smaku. Pieczone polędwice podawać na szpinaku.
Polecam
[cookd]
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
21 lip 2015
U mnie ostatnio faza na ryby Twoja wygląda pysznie
Aga napisał(a):
22 lip 2015
Ja to eksperymentuję z rybami, mnie niestety do nich ciężko przekonać, ale ta była pyszna