Drożdżowe plus truskawki to idealne połączenie, do tego kruszonka i nic więcej nie trzeba, ale ostatnio jestem uboga w wolny czas, a jak już jakiś mam, to staram się go spędzić z dziećmi, takie moje uzależnienie. Wszędzie dookoła truskawkowo, różowo, kolorowo, aż miło popatrzeć, aż się chce piec, wpadłam na pomysł upieczenia ciasta, takie ciasto drożdżowe bez wyrastanie, nie miała pojęcia co wyjdzie, ale wyszło pysznie, słodko, ciasto niezwykle urosło i mimo, że to świeże drożdże, mimo, że ciasto było stosunkowo twarde przed upieczeniem, to wyszło bardzo puszyste, na pewno nie aż tak lekkie jak drożdżówki, które się długo wyjada, ale dawno nie widziałam, żeby moja najmłodsza pociecha zjadała ciasto z takim entuzjazmem
Składniki:
– 450 g mąki pszennej (ja użyłam 250 gram typ 650 i 200 gram tortowej)
– 1/3 szklanki oleju;
– 60 g drożdży świeżych;
– 3/4 szklanki mleka;
– 2 łyżki cukru;
– 2 jajka;
– szczypta soli;
Dodatkowo:
– 40 dag truskawek;
– 2 łodygi rabarbaru;
– 1 łyżka cukru
– 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej;
Kruszonka:
– 100 g mąki pszennej
– 75 g masła;
– 1/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Rabarbar pokroić, truskawki odszypułkować i umyć, odstawić do odsączenia.
Składniki na kruszonkę wymieszać dokładnie, żeby powstały grudki.
Do miski wkruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać szczyptę soli, cukier, jajka i rozkłócić trzepaczką. Dodać mąkę i olej i połączyć wszystko w jednolitą masę. Ja robiłam to rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto włożyć do formy (u mnie 20×20 cm, dlatego jest stosunkowo wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia.
Do truskawek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, ułożyć na cieście, wszystko posypać kruszonką.
Piec około 40 minut w temp. 175 stopni
Smacznego
[cookd]
Komentarzy: 6
Magda napisał(a):
2 paź 2015
ok, mocno wilgotne ale wyszło piekłam 60min. przepysznie smakuje z truskawkami, bardzo chrupka kruszonka i szybko sie robiło. uzyłam 450g mrozonych całych truskawek (bez rabarbaru), całe na mące typ 650
Aga napisał(a):
2 paź 2015
Cieszę się, że smakuje! Pozdrawiam
Magda napisał(a):
2 paź 2015
no nie… ciasto po 40 min jest w srodku kompletnie surowe, a z wierzchu wyglada jak upieczone….no coz, pieke dalej… mam nadzieje ze nie wyjdzie zakalec…
Aga napisał(a):
2 paź 2015
Każdy piekarnik jest inny, u mnie wystarczyło 40 minut.
Marta napisał(a):
21 lip 2015
Wygląda przepysznie! super opcja bez wyrastania, muszę wypróbować ten patent, bo czasu wiecznie brakuje
Aga napisał(a):
22 lip 2015
Dokładnie