Sałatka Cezar, od dawna się za nią zabierałam. Zabierałam się i przekładałam, zabierałam i odkładałam jej przygotowanie, sama nie wiem dlaczego. Nie jest skomplikowana, łatwo się ją przyrządza, jest pyszna, ale jednak jakieś obawy związane z nią miałam. Ale już jest moja sałatka cezar, która niezwykle mocno przypadła mi do gustu. Myślę, że takie wstrzymywanie się z jej przygotowaniem też było związane z brzydką pogodą, bo jak tu zjeść obiad w taki zimny dzień, taki nie do końca ciepły. Oczywiście podejrzewam, że są osoby, które nie najadły by się taką formą obiadu, ja raz na jakiś czas lubię coś odmienić, dzieciom wprawdzie najbardziej smakował kurczak i grzanki, ale dla mnie całość była skomponowana idealnie. Polecam do wypróbowania!
Składniki:
– Opakowanie miksu sałat;
– 3 jajka;
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka;
– ulubione przyprawy do kurczaka;
– kilka kromek chleba;
– 3 łyżki oleju;
– 2 ząbki czosnku
– sól morska i świeżo mielony pieprz;
Sos:
– 1 żółtko
– 1/3 ząbka czosnku
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka sosu worcestershire
– 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego)
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały)
Wykonanie:
Sos: Do blendera wbić żółtko, dodać czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos i zmiksować, dolać 2 łyżki oleju i miksować około 1 minutę, dodać 2 łyżki oleju i miksować 1 minutę, wlać resztę oleju i miksować, aż sos będzie gęsty i puszysty. Na koniec dodać sok z cytryny i pieprz.
Ugotować jajka na pół-twardo. Pierś kurczaka umyć, doprawić i zgrilować. Pokroić na większe kawałki. Kromki chleba pokroić w kostkę, obtoczyć w oleju z przeciśniętym czosnkiem. Podsmażyć na patelni.
Sałatę układać na talerzach, posolić, układać kurczaka, jajka, grzanki, polać sosem.
Smacznego!
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
22 kw. 2015
Dawno nie jadłam, choć u nas serwowana raczej na śniadanie lub kolację 😀
Aga napisał(a):
23 kw. 2015
Ja żałowałam, że dopiero teraz ją sama przygotowałam!