W jednej z restauracji w naszym mieście widnieją pod nazwą piecuchy, równie dobrze można je nazwać calzone. Cienkie ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem. Tradycyjne calzone mają kształt pieroga, piecuchy zaś mają łączenie u góry, dzięki czemu przy pieczeniu można mieć pewność, że się nie rozkleją, nawet pod wpływem sosu. Wszyscy w domu bardzo je lubimy, dlatego postanowiłam wykonać takie w domu. Same plusy, zaoszczędzamy pieniądze w ten sposób, wiem, że wszystko jest świeże, a przede wszystkim dokładnie wiem, co w takim daniu jest, jak dopasować je do smaku mojego i moich domowników. Tym razem nadzienie jest z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z dużą ilością sera, ale równie dobrze będą smakowały nadziane szpinakiem i fetą, bądź w inny sposób dopasowane do Waszych smaków. Polecam do wypróbowania, bo są pyszne!
Składniki:
Ciasto:
– 0,5 kg mąki pszennej typ 650;
– 200 ml mleka;
– 30 g drożdży;
– 1 łyżka cukru;
– 1 łyżeczka soli;
– 5 łyżek oleju
Wykonanie:
Zrobić zaczyn z pokruszonych drożdży, mleka, cukru oraz 2 łyżek mąki. Odstawić, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać rozczyn, dodać olej, wszystko wymieszać, zagnieść. Dodać sól i zagniatać około 10 minut. Włożyć do nasmarowanej olejem miski, odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Sos:
– 0,5 kg mięsa mielonego;
– 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku
– 400 ml passaty pomidorowej;
– 0,4 kg pieczarek;
– 2 średnie marchewki;
– oregano, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, odrobina cukru, ostry sos chilli
– 10 dag sera żółtego starkowanego
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso. Wszystko podsmażyć, tak, żeby mięso nie było surowe, dodać pokrojone pieczarki i startą na grubych oczkach marchewkę, smażyć do miękkości. Dodać passatę i dusić do odparowania doprawiając sos do smaku. Należy przygotować sos trochę bardziej doprawiony, gdyż ciasto „zabiera” trochę smaku.
Przygotowanie ciasto drożdżowe podzielić na 6 części, każdy rozwałkować na koło, grubość 4 mm. Nakładać warstwę sera, sos, znów ser. Zlepiać u góry. Posmarować jajkiem i posypać oregano. Piec w 180 stopniach około 20 minut.
Smacznego
[cookd]
Komentarzy: 6
Marta napisał(a):
17 mar 2015
Wyglądają obłędnie
Aga napisał(a):
18 mar 2015
Dziękuję!
Ola in the kitchen napisał(a):
9 mar 2015
Zdecydowanie domowe są najpyszniejsze i zawsze wiesz, że to co dodałaś jest świeże. Pysznie wygląda! 😀
Aga napisał(a):
9 mar 2015
Dziękuję! Dlatego tak lubię domowe jedzenie
domowacukierniaewy.blox.pl napisał(a):
8 mar 2015
Bardzo lubię, taka pizza w innym wydaniu 😉
Aga napisał(a):
9 mar 2015
To prawda:) A jaka pyszna!