Zbliża się Wielkanoc, w związku z tym czas na przygotowanie domowego żurku. Wczoraj pokazałam Wam jak przygotować zakwas na żurek, a dzisiaj chciałam pokazać jak właśnie na nim ugotować żur. Domowe zupy mają to do siebie, że dokładnie wiemy co w nich się znajduje i przyprawiamy je zgodnie ze swoimi upodobaniami. Myślę, że większość z Was nie wyobraża sobie Świąt bez tej zupy. Zapraszam do wypróbowania mojej metody na tą tradycyjną zupę:)
Składniki:
– 10 dag wędzonego boczku;
– 40 dag białej kiełbasy;
– 4 ziemniaki;
– 1 pietruszka;
– ćwierć selera;
– 1 cebula;
– pół szklanki śmietany 30%;
– chrzan, rzeżucha, majeranek, sól, pieprz;
– 3 jaja na twardo;
– olej, woda
Wykonanie:
Do garnka włożyć boczek oraz kiełbasę, zalać 1,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki obrać, opłukać pokroić w ćwiartki lub kostkę, dodać do wywaru. Oczyścić i opłukać pietruszkę i seler. Warzywa wrzucić do wywaru. Dodać obraną i poszatkowaną cebulę. Gotować 20 minut.
Po tym czasie wyjąć z zupy boczek oraz kiełbasę. Usunąć pietruszkę i seler. Do wywaru przecedzić przez sito zakwas. Gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zapraw śmietaną. Doprawić chrzanem, solą, pieprzem oraz majerankiem.
Kiełbasę i boczek pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać do zupy. Zupę udekorować rzeżuchą, podawać z ćwiartką jajka.
Smacznego
Komentarzy: 7
Marta napisał(a):
29 mar 2013
Bardzo apetyczny
Anita napisał(a):
28 mar 2013
Elegancko wygląda:)
BuziakiWielkie:*
Aga napisał(a):
28 mar 2013
Ewelina napisał(a):
28 mar 2013
Pyszny żurek, co raz bardziej pachnie świętami Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku: Serdecznie pozdrawiam!
Aga napisał(a):
28 mar 2013
Dziękuję za miłe słowa Pozdrawiam
Kulinarnyblog.pl napisał(a):
28 mar 2013
Nie wyobrażam sobie beż niego świąt.
—
Zapraszam również na http://www.kulinarnyblog.pl
Aga napisał(a):
28 mar 2013
Ja też Pozdrawiam!