Nie wiem czy Wam również, ale mi zupa owocowa kojarzy się z przedszkolem. Wspominam ją bardzo dobrze, na prawdę była smaczna, słodkawa, z makaronem. Ja byłam dzieckiem, które chyba nie specjalnie wybrzydzało, lubiłam jeść i dalej lubię. Na szczęście ze swoimi dziećmi również nie mam problemu jeżeli chodzi o jedzenie, zjedzą wszystko, co tylko przygotuję, co jest w domu. Smak zupy owocowej kojarzy mi się z wiśniami, ja dzisiaj stworzyłam trochę wariację na temat takiej zupy. Wszędzie jest różowo, rabarbarowo, świat jest pełen kolorów, a rabarbar można kupić na każdym straganie, dlaczego więc go nie wykorzystać. Jest zdrowy, pyszny, kwaskowaty, ale w połączeniu z wiśniami, idealny. Dlatego dzisiejsza moja propozycja to zupa owocowa z rabarbarem.
Składniki:
– 2 duże łodygi rabarbaru;
– słoik wiśni;
– 2 szklanki wody;
– 2 łyżki cukru;
– 16 g cukru waniliowego
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Rabarbar umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na 0,5 cm kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą. Gotować, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Dodać do garnka cukry oraz wiśnie z zalewą. Gotować 10 minut. Mąkę rozpuścić w niedużej ilości zimnej wody, wlać powoli do mocno gotującej się zupy, żeby lekko zgęstniała.
Podawać na ciepło lub zimno z makaronem i śmietaną
[cookd]
Smacznego
Inspiracja: tutaj
Komentarzy: 4
Marta napisał(a):
27 maja 2015
Ciekawe połączenie
Aga napisał(a):
28 maja 2015
Urozmaicony smak dzieciństwa
Algi chamot napisał(a):
18 maja 2015
Takiej jeszcze nie jadłam
Aga napisał(a):
18 maja 2015
Polecam do wypróbowania!