Pokazywałam Wam już moją wersję na danie strogonow. Tamta wersja jest bardziej sycąca, bardziej gęsta, nie aż tak jak sos, ale znacznie bardziej niż zupa. Strogonow cieszy się dużą popularnością u nas w domu, ale chciałam zrobić trochę lżejszą wersję tego dania. Wieprzowinę zamieniłam na pierś z kurczaka, zupa jest bardziej płynna, lżejsza i znacznie szybciej się przygotowuje. Zupa a’la strogonoff ma dodatkowy plus, że przygotowuje się ją znacznie szybciej przez zmianę mięsa. Można jeść ją z bułką, ale dzieciom dużo bardziej smakowała z dodatkiem makaronu. Powiem szczerze, że mi makaron też się idealnie w nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie!
Składniki:
– 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka;
– 20 dag pieczarek;
– 3 ogórki konserwowe;
– 1 duża cebula;
– 1/2 czerwonej papryki;
– 1 łyżeczka ostrej musztardy;
– ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, sól, pieprz
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego;
– 1/4 szklanki śmietany 30%
Wykonanie:
Mięso pokroić w paski, dodać pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, szczyptę soli i łyżkę oleju. Odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę, paprykę oraz pieczarki. Mięso usmażyć na złoto na oleju, zalać 1/4 szklanki wrzącej wody. Wrzucić do garnka. Na patelni, na której było smażone mięso podsmażyć cebulę, gdy będzie złota dodać paprykę oraz pieczarki. Podsmażyć, wrzucić do garnka z mięsem razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Do garnka dodać musztardę, koncentrat. Chwilę gotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku.
[cookd]
Smacznego
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
25 mar 2015
Chętnie bym wypróbowała
Aga napisał(a):
25 mar 2015
Zapraszam do nas, albo do wykorzystania przepisu