Lubię takie obiady, na szybko, bez dużej ilości brudnych naczyń, mogąc przygotowywać inne rzeczy, pracować, bądź po prostu bawić się z dziećmi. Czas jakoś nieubłaganie szybko leci, im jestem starsza, tym dni są coraz krótsze, a rok mija błyskawicznie. Dzieci rosną w zastraszająco szybkim tempie. Zostaje mi kalafior, zostaje mi brokuł w lodówce, oraz wiele innych składników, które idealnie się komponują i które akurat mam pod ręką. Taki obiad jest niezwykle aromatyczny, pachnie nim cały dom, dzieci go uwielbiają, a ja mam więcej czasu dla siebie. Do tego jest idealny na takie chłodne dni, gdyż idealnie rozgrzewa :)

Danie jednogarnkowe

Składniki:

– 1/2 kalafiora
– 1/2 brokuła

– 3 marchewki

– 2 cebule
– 1/2 szklanki mrożonego groszku;
– 1 kg ziemniaków

– pierś z kurczaka
– 1,5-2 l wody
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1,5 litra wody
– curry, sól, pół szklanki śmietany 30%
– mąka
– 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Cebulę obrać pokroić w kostkę, smażyć na oleju, posolić. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, podsmażyć z cebulą. Kurczaka pokroić w kawałki, dorzucić do warzyw. Marchew obrać, umyć, pokroić w plastry, dorzucić do warzyw, podsmażyć 3 minuty. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dorzucić do warzyw, zalać wodą, dodać curry, koncentrat pomidorowy, wymieszać, przykryć i gotować 15 minut. Dodać groszek i gotować do miękkości. Wymieszać wodę z mąką i dodać do warzyw. Dodać śmietanę.

Smacznego :)

Jednogarnkowiec