Dawno mnie nie było, praca, praca, dom praca. Postaram się wszystko nadrobić, ale z czasem ostatnio kiepsko. Tydzień temu były walentynki, więc chciałam opublikować moją propozycję na ten dzień, nie trzeba czekać rok, żeby wykonać to ciasto, Red Velvet jest idealne na romantyczny dzień we dwoje, a czasami w zwykły dzień, żeby pokazać, że ta druga osoba jest dla Ciebie ważna. Dwa ciężkie blaty, mokre, za sprawą oleju rzepakowego oraz maślanki przełożone kremem z kremówki i serka philadelphia. Troszkę bałam się tego połączenia, bo serek słony, ale wyszło idealnie, słoność serka podkreśliła smak ciasta.
Ciasto jest wykonane na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego obniża ryzyko zawałów serca oraz jest odpowiedni w diecie nawet małych dzieci. Wypieki z dodatkiem oleju nie wysuszają się tak szybko.
Ciasto jest pyszne!
Przepis na tortownicę 24 cm (inspiracja)
- 2½ szklanki mąki pszennej
- 1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka winnego octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- czerwony barwnik w płynie lub proszku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
Mąkę, kakao i sól przesiać do naczynia. Dodać cukier, wymieszać.
W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka; dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia (widelcem lub rózgą kuchenną).
Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia się składników (mieszając tylko w jedym kierunku).
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko – pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić. Formą serce o wielkości tortownicy wyciąć serca.
Masa kremowa:
- 250g serka kremowego philadelphia
- 500 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Kremówkę ubić na sztywną masę, dodawać serek po łyżce, dokładnie zmiksować do uzyskania zwartej masy, dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta. Przechowywać w lodówce.
[cookd]
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
22 lut 2016
Piękny i na pewno pyszny
Aga napisał(a):
24 lut 2016
Dziękuję!