Mało jest osób, które od czasu do czasu nie lubiły by zjeść jakiegoś niezdrowego jedzenia. Pomimo, że jesteśmy ogólnie zwolennikami domowego jedzenia i tradycyjnych dań kuchni polskiej to fast foodem nie pogardzimy od czasu do czasu. Jedynie Zuzia nie lubi tego typu dań – czasami zje frytki. Z racji tego, że w naszej małej miejscowości tego typu barów nie ma, a w obecnej dobie nie ruszamy się nigdzie to postanowiłam zrobić sama takie domowe stripsy. Zaletą tego jest, że domowy fast food na pewno jest lepszy od kupnego, a w tym przypadku na pewno nie odbiega smakiem. Przepis kiedyś napisałam na kartce i postanowiłam go wykorzystać. My nie przepadamy za skrzydełkami, ale równie dobrze można w takiej panierce smażyć pałki kurczaka czy właśnie skrzydełka. Duża porcja zniknęła w błyskawicznym tempie.
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 czubata łyżeczka papryczki chilli
- 1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku lub czosnku niedźwiedziego
Piersi umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki – można lekko rozbić – mi z jednej piersi wychodziło około 6 kawałków. Mięso wrzucić do miski dodać wszystkie przyprawy, wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty mieszanką przypraw. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc, aby mięso przeszło smakiem.
CIASTO:
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 jajka
- płaska łyżeczka papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
Jajka zmiksować z mlekiem i przyprawami, dodać przesianą mąkę i zmiksować do połączenia składników. Mięso dokładnie obtaczać w cieście.
DO OBTOCZENIA:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
Mąki wymieszać w dużym pojemniku plastikowym. Obtoczone w cieśnie kawałki mięsa przekładać za pomocą szczypiec/widelca do pojemnika z mąką i potrząsać, aż mąka oblepi cały kawałek mięsa. Smażyć w głębokim oleju partiami po 4- 5 kawałki mięsa około 8 minut.
Smacznego!