Serniki uwielbiam – uwielbiam jeść i uwielbiam zapach pieczonego sernika, który unosi się po domu. Najpopularniejszy u nas jest sernik z brzoskwiniami i je również przemyciłam do tego przepisu. Domownicy stwierdzili, że jeden z lepszych jaki jedli, a jednak preferują jasne ciasto do sernika. Czekoladowe ciasto idealne uzupełnia smak. Ja użyłam czarnego kakao, bo nadaje pięknego koloru i taki smak lekko oreo. Oczywiście można użyć normalnego kakao, które również idealnie się sprawdzi.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 1 szklankę mąki krupczatki, 1 szklankę mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao (użyłam czarnego kakao)
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Wszystko wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce, wyłożyć nim spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu sernikowego
- 200 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru – sam proszek
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 1 duża puszka brzoskwiń
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do misy miksera włożyć twaróg, dodać cały cukier oraz całą mąką ziemniaczaną(lub budyń waniliowy). Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty. Dodać jajka, cukier wanilinowy i znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć odcedzone, osuszone ręcznikiem papierowym i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut.
Smacznego