Okres przedświąteczny, Świąteczny i poświąteczny ewidentnie kojarzy mi się z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami, a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o rodzynki, czy kawałki czekolady. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale pyszny i taki wyjątkowy. Ogólnie uwielbiamy serniki, więc ten również przypadł nam do gustu. Ostatnio najchętniej jadłabym serniki, naleśniki z serem, dużo słodkiego, ale to chyba taki czas poświąteczny.
Składniki:
– 0,75 kg twarogu trzykrotnie zmielonego;
– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków;
– 5 jajek;
– 125 g masła w temperaturze pokojowej;
– 4 łyżki kaszy manny;
– 1/2 opakowania budyniu waniliowego;
– 1 szklanka śmietany 36%
– małe opakowanie cukru wanilinowego
Wykonanie:
Masło utrzeć do puszystości, dodawać partiami twaróg ucierając. W osobnej misce utrzeć całe jajka z cukrem na puch, dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować.
Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, wystudzony sernik włożyć na całą noc do lodówki.
Smacznego
Komentarzy: 8
kulinarny blog samanthy napisał(a):
26 sty 2014
Wspaniale puszysty i zapewne przepyszny !
Aga napisał(a):
26 sty 2014
Dziękuję bardzo Był pyszny:)
Marta napisał(a):
19 sty 2014
Pyszności
Aga napisał(a):
20 sty 2014
Serniki są pyszne
naapiecyku napisał(a):
8 sty 2014
Bardzo apetyczny serniczek..wygląda lekko i bardzo smakowicie. Pozdrawiam:))
Aga napisał(a):
12 sty 2014
Dziękuję bardzo za miłe słowa! Pozdrawiam serdecznie
Aguś kulinarnie napisał(a):
4 sty 2014
Serniczek niczego sobie:)puszysty:)
Aga napisał(a):
4 sty 2014
Dziękuję