Sobota, trzeba było przygotować jakieś ciasto. Mój P. uwielbia serniki, więc pomyślałam, że będzie to idealne rozwiązanie. Dzieci też lubią sernik, więc wszyscy byli zadowoleni. Nie do końca miałam pomysł jak go stworzyć i nie mogłam znaleźć idealnej inspiracji, więc postanowiłam zdać się na wyczucie. Wyszedł pyszny. Wyjadany na ciepło i po wystygnięciu stał się idealnie mokry
Spód:
– 25 dag ciastek ( u mnie 15 dag petit bure i 10 dag kruchych, bez cukru)
– 100 g masła;
Masa serowa:
– 80 dag twarogu;
– 250 g śmietany 18%;
– 5 jajek;
– szklanka cukru;
– dwa opakowania cukru wanilinowego;
– łyżka mąki ziemniaczanej;
Polewa krówkowa:
– 3 większe mleczne krówki;
– 1-2 łyżki mleka
Polewa czekoladowa:
– 80 g mlecznej czekolady;
– łyżka mleka
Wykonanie:
1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na dno tortownicy tworząc wyższy brzeg (Moja tortownica to około 26 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Wystudzić.
2. Twaróg zemleć trzykrotnie, ja użyłam takiego z wiaderka, więc go nie mieliłam. Partiami dokładać twaróg i miksując dodawać śmietanę, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wylać na ostudzone ciasto. Całość wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp. 170 stopni. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
3. W jednym garnuszku roztopić krówki z mlekiem tworząc płynną masę, a w drugim roztopić czekoladę z mlekiem. Polać sernik według upodobań.
Smacznego
Komentarzy: 18
Agata napisał(a):
29 mar 2013
Aguś, chciałam złożyć Ci zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt, przy suto zastawionym stole. Oraz wiele miłości bliskich i uśmiechu na twarzy i aby spełniło się wszystko co Ci się wymarzy. Agata
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Aga napisał(a):
29 mar 2013
Jak miło Bardzo dziękuję i również życzę spokojnych Świąt i uśmiechu Pozdrawiam cieplutko!
Agata napisał(a):
22 mar 2013
Melduję, że po zastosowaniu się do zaleceń i zrobieniu wszystkiego wg przepisu, serniczek wyszedł BOSKI !!!!! Jeden z naj najlepszych jakie jadłam:) istny ideał 😉
Dziękuję za wszystkie rady, już wiem co pojawi się na moim świątecznym stole 😉
a tu jest pokazane jak wyszedł mi
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/03/serniko-mazurek.html
Aga napisał(a):
22 mar 2013
Bardzo się cieszę, że się udał Pozdrawiam!
Agata napisał(a):
18 mar 2013
Bardzo dziękuję za odpowiedź niebawem podejmę kolejną próbę, bo w smaku tak czy siak jest pyyyyyszny :))))) Pozdrawiam serdecznie
Aga napisał(a):
18 mar 2013
Mam nadzieję, że tym razem się uda! Daj koniecznie znać! Pozdrawiam
Agata napisał(a):
17 mar 2013
Zrobiłam wszystko według przepisu, poza radą od mojej mamy, żeby białka ubić osobno i dodać żółtka i dopiero ser itd…
niestety sernik mimo, że w piekarniku był bardzo wysoki po wyjęciu odaru zrobił sie istny naleśnik
czy to wina ubicia białek???
zaznaczę jeszcze, że masy przed pieczeniem wyszło bardzo dużo i nie zmieściła by się do formy 21cm, więc wlałam do takiej 24 cm (tortownicy). Bardzo, bardzo proszę o poradę w czym rzecz??? bo bardzo bym chciała powtórzyć ten przepis
Aga napisał(a):
18 mar 2013
Wydaje mi się, że kluczowe jest ubicie całych jajek razem. Gdy ubija się białka osobno one powodują najczęściej, że sernik opada. Do sera dodaje po kolei jajka, gdy jedno będzie całkowicie wchłonięte, to dodaje następne. Można do tych składników dodać dodatkowo łyżkę kaszy manny. Mam nadzieję, że się uda Pozdrawiam
Samantha napisał(a):
1 mar 2013
Przepysznie wygląda !
Aga napisał(a):
2 mar 2013
Dziękuję:) Pozdrawiam
gin napisał(a):
25 lut 2013
Wygląda pięknie, uwielbiam serniki
Aga napisał(a):
25 lut 2013
Dziękuję:) Pozdrawiam
Marta napisał(a):
24 lut 2013
Wspaniale wygląda
Aga napisał(a):
24 lut 2013
Dziękuję Wyszedł pyszny i nie opadł
Bozena napisał(a):
23 lut 2013
Jeat bardzo dobre.
Inspirowane smakiem napisał(a):
23 lut 2013
Też lubię serniki na ciasteczkach.
Aga napisał(a):
23 lut 2013
Są pyszne, a i łatwiej przyrządzić
Anita napisał(a):
23 lut 2013
Świetny:)