Sobota, trzeba było przygotować jakieś ciasto. Mój P. uwielbia serniki, więc pomyślałam, że będzie to idealne rozwiązanie. Dzieci też lubią sernik, więc wszyscy byli zadowoleni. Nie do końca miałam pomysł jak go stworzyć i nie mogłam znaleźć idealnej inspiracji, więc postanowiłam zdać się na wyczucie. Wyszedł pyszny. Wyjadany na ciepło i po wystygnięciu stał się idealnie mokry :)

Sernik1Składniki:

Spód:

– 25 dag ciastek ( u mnie 15 dag petit bure i 10 dag kruchych, bez cukru)

– 100 g masła;

Masa serowa:

– 80 dag twarogu;

– 250 g śmietany 18%;

– 5 jajek;

– szklanka cukru;

dwa opakowania cukru wanilinowego;

– łyżka mąki ziemniaczanej;

Polewa krówkowa:

– 3 większe mleczne krówki;

– 1-2 łyżki mleka

Polewa czekoladowa:

80 g mlecznej czekolady;

– łyżka mleka

Wykonanie:

1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na dno tortownicy tworząc wyższy brzeg (Moja tortownica to około 26 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Wystudzić.

2. Twaróg zemleć trzykrotnie, ja użyłam takiego z wiaderka, więc go nie mieliłam. Partiami dokładać twaróg i miksując dodawać śmietanę, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wylać na ostudzone ciasto. Całość wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp. 170 stopni. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

3. W jednym garnuszku roztopić krówki z mlekiem tworząc płynną masę, a w drugim roztopić czekoladę z mlekiem. Polać sernik według upodobań.

Smacznego :)

Sernik