Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, robi się je stosunkowo prosto, a smak jest niesamowity. Najczęściej wprawdzie przyrządzam zapiekanki serowe, ale tym razem skusiłam się na zapiekankę z ziemniakami. Dobrze, że wszyscy domownicy podzielają mój zapał do zapiekanych dań, dużej ilości sera i oczywiście mięsa. Rzymska zapiekanka, którą dzisiaj Wam przedstawiam równie smaczna byłaby z makaronem, ale na pewno smak byłby inny. Smak przypominałby bardziej lasagne, gdyby zamienić te dwa składniki. Jak dla mnie jest idealna, bardzo sycąca i znika w błyskawicznym tempie.
Składniki:
– 1 kg ziemniaków,
– 2 cebule;
– 0,5 kg mięsa mielonego
– puszka krojonych pomidorów;
– 0,5 małej kapusty;
– 0,5 l bulionu;
– szklanka mleka;
– 10 dag sera;
– czosnek, olej, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
– 4 łyżki mąki i masła
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, obrać. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso i podsmażyć. Do patelni dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Kapustę pokroić w paski, rozgrzać w garnku olej, zeszklić posiekaną drugą cebulę, dodać kapustę, wlać 100 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 5-10 minut, odcedzić.
W garnku rozgrzać masło, rozprowadzić w niej mąkę, dodać bulion i mleko, zagotować, sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser. Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego
Komentarzy: 8
kulinarny blog samanthy napisał(a):
16 kw. 2014
Tak pysznie wygląda, ze z przyjemnoscią spróbowałabym
Aga napisał(a):
16 kw. 2014
Polecam, bo pyszna
Ola in the kitchen napisał(a):
14 kw. 2014
Świetna, uwielbiam takie zapiekanki 😀
Aga napisał(a):
15 kw. 2014
Dziękuję Ja również uwielbiam takie dania
Marta napisał(a):
13 kw. 2014
Super pomysł, zapisuję do wykorzystania
Aga napisał(a):
13 kw. 2014
chantel napisał(a):
12 kw. 2014
lubię takie dania na obiad
Aga napisał(a):
13 kw. 2014
Pyszne i sycące