Ogólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche, zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z ziemniaków nie są złe, ale nie podbiły moich kubeczków smakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno  moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi z ogromnym apetytem i pochłonęły całą porcję, co mnie niezwykle cieszy. Starsza córeczka nawet brała je do szkoły.

Rogaliki z ziemniaków

Składniki:

– 350 g mąki pszennej

– 250 g ugotowanych ziemniaków

– 150 g cukru pudru

– 1 jajko

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:

Ziemniaki zmielić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części i cienko rozwałkować (na grubość około 2 – 3 mm) w kształcie okręgu. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy nakładać ulubione nadzienie i zwijać.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC, na złoty kolor.

Smacznego :)