Ogólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche, zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z ziemniaków nie są złe, ale nie podbiły moich kubeczków smakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi z ogromnym apetytem i pochłonęły całą porcję, co mnie niezwykle cieszy. Starsza córeczka nawet brała je do szkoły.
Składniki:
– 350 g mąki pszennej
– 250 g ugotowanych ziemniaków
– 150 g cukru pudru
– 1 jajko
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
Ziemniaki zmielić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części i cienko rozwałkować (na grubość około 2 – 3 mm) w kształcie okręgu. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy nakładać ulubione nadzienie i zwijać.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC, na złoty kolor.
Smacznego
Komentarzy: 6
ugotujmyto.pl napisał(a):
17 gru 2013
Bardzo ciekawy przepis
Aga napisał(a):
17 gru 2013
Można wykorzystać resztki z obiadu
kulinarny blog samanthy napisał(a):
10 gru 2013
Wspaniała wersja słodkich rogalików, na pewno pyszne i mięciutkie i też takie lubię
Aga napisał(a):
10 gru 2013
Dokładnie tak
Marta napisał(a):
8 gru 2013
W wersji z ziemniakami jeszcze nie jadłam
Aga napisał(a):
8 gru 2013
Ciekawe połączenie i inny smak:)