Rabarbar zawrócił mi w głowie, staram się wszędzie go wciskać. Ten kwaskowaty smak w połączeniu ze słodkimi dodatkami jest zniewalający. Na szczęście nie tylko ja jestem zwolennikiem takiego połączenia. Przepis, który dzisiaj Wam pokażę podpatrzyłam tutaj. Jak zobaczyłam, od razu wiedziałam, że muszę to przyrządzić. Lekko zmodyfikowałam ilość truskawek, przez co jeszcze bardziej wkomponowało się w nasze upodobania. Polecam bo jest pyszne!
Składniki:
– 1/2 kubka ryżu arborio
– 2 kubki mleka
– 2 łyżki cukru waniliowego
– 1 łodyga rabarbaru
– 8 truskawek
– cukier do smaku ( mi wystarczyło 1,5 łyżeczki)
Wykonanie:
Ryż i cukier wanilinowy wsypać do rondelka, wlać mleko. Całość doprowadzić do delikatnego wrzenia i mieszać drewnianą łyżką aż ryż zmięknie oraz wchłonie mleko (ok. 15 minut). Do osobnego garnuszka wsypać cukier, wlać łyżkę wody oraz dodać pokrojone w kostkę truskawki i połowę rabarbaru. Podgrzewać aż owoce puszczą sok i cały nabierze ładnego koloru, przecedzić. Do tego samego garnuszka wlać przecedzony sok, dodać pozostałą część rabarbaru pokrojoną w kostkę. Podgrzewać na małym ogniu aż rabarbar zmięknie, ale zachowa ładny kształt, ewentualnie dosłodzić. Pudding przełożyć do naczynek i ozdobić rabarbarem w syropie.
Smacznego
Komentarzy: 6
Marta napisał(a):
25 maja 2013
Rabarbar to jest to!
Aga napisał(a):
25 maja 2013
Uwielbiam rabarbar
Olcik napisał(a):
18 maja 2013
pychotki!
uwielbiam:)
dziękuję za Twój przepis do rabarbarowej akcji:)
Aga napisał(a):
18 maja 2013
Samantha napisał(a):
17 maja 2013
I można się zajadać bez końca ! Bardzo lubię, przepyszne !
Aga napisał(a):
17 maja 2013
To prawda, ja nie mogłam się opamiętać