Gdy piekę ciasto nie lubię na nie zbyt długo czekać. Na blogu już kiedyś pojawiła się jedna wersja ciasta snikers. Taki rodzaj tego ciasta jest najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany. Postanowiłam stworzyć swoją wersję, taką, która w pełni będzie odpowiadać mi i domownikom. Gdy miałam poprzednio czekać minimum 2-3 dni, żeby ciasto zmiękło, moja niecierpliwości była mocno nadruszona, więc stworzyłam puszysty snikers. Biszkoptowe – miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym z kajmakiem i orzechami w karmelu miodowym. Ciasto można jeść właściwie od razu, wiadomo, że lepsze jest następnego dnia, ale miękkie jest od początku. Wbrew powszechnej opinii, że ciasto z miodem jest twarde, to pomimo dużego dodatku miodu jest miękkie. Najmłodsza córeczka wyjadała ciasto, które zdążyło tylko wystygnąć. Wielka blacha ciasta, a znika w mgnieniu oka. Polecam, bo pyszne, ale straaasznie słodkie!
Składniki:
Biszkopt:
– 5 jajek;
– 1/2 szklanki miodu;
– 1/4 szklanki cukru;
– 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej;
– 1 szklanka wystudzonej herbaty;
– 2/3 szklanki oleju;
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, herbatę, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wszystko miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać olej i znów zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać delikatnie do ciasta. Wylać na blachę o wymiarach 28×36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż
Krem budyniowy:
– 3/4 l mleka
– 2 budynie śmietankowe z cukrem
– 200 g masła;
Budynie rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać budyń cały czas mieszając. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło dodając po łyżce budyniu.
Orzechowy karmel:
– 30 dag obranych posiekanych orzechów włoskich;
– 100 g masła;
– 2 łyżki miodu;
– 1/4 szklanki cukru;
Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty.
Dodatkowo:
– 1/2 słoika powideł śliwkowych
– puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny)
Składanie ciasta.
Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, wykładamy krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować kajmakiem i na wierzchu karmelem orzechowym. Wstawić do lodówki.
Smacznego!
Komentarzy: 12
Marcelina napisał(a):
16 gru 2014
Nie dziwię się, że całą blacha poszła, wygląda fantastycznie!
Aga napisał(a):
21 gru 2014
Dziękuję
Olga napisał(a):
11 gru 2014
Witaj sąsiadko. Chyba się do Ciebie wproszę na to ciasto- wygląda rewelacyjnie i na pewno tak też smakuje!!!
Aga napisał(a):
12 gru 2014
Zapraszam serdecznie na kawę i ciasto
gin napisał(a):
4 gru 2014
Cudownie słodziutkie pyszności
Aga napisał(a):
5 gru 2014
dżemdżus napisał(a):
4 gru 2014
Bardzo bardzo piękne ciasto jednak ze względu na veganizm mojego męża nie wykonuję ostatnio ciast zawierających mleko i masło. Eksperyment trwa do końca roku, więc zapisuję przepis i w nowym roku zapewne zagości u nas. Chyba że wcześniej wpadnę do Ciebie
Aga napisał(a):
5 gru 2014
W takim bądź razie zapraszam:) Chętnie bym się z Tobą spotkała, gdyż uwielbiam do Ciebie zaglądać!
dżemdżus napisał(a):
16 gru 2014
Musimy koniecznie kiedyś zorganizować spotkanie. Ja bardzo chętnie.
Aga napisał(a):
21 gru 2014
Ja również bardzo chętnie, mam nadzieję, że w przyszłym roku się uda!
Marta napisał(a):
3 gru 2014
Uwielbiam snikersa, najbardziej oczywiście w wersji mojej mamy, ale Twój też bym chętnie zjadła:)
Aga napisał(a):
4 gru 2014
Wiadomo, że od mamy smakuje najlepiej, zapraszam więc na ciasto!