Gdy piekę ciasto nie lubię na nie zbyt długo czekać. Na blogu już kiedyś pojawiła się jedna wersja ciasta snikers. Taki rodzaj tego ciasta jest najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany. Postanowiłam stworzyć swoją wersję, taką, która w pełni będzie odpowiadać mi i domownikom. Gdy miałam poprzednio czekać minimum 2-3 dni, żeby ciasto zmiękło, moja niecierpliwości była mocno nadruszona, więc stworzyłam puszysty snikers. Biszkoptowe – miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym z kajmakiem i orzechami w karmelu miodowym. Ciasto można jeść właściwie od razu, wiadomo, że lepsze jest następnego dnia, ale miękkie jest od początku. Wbrew powszechnej opinii, że ciasto z miodem jest twarde, to pomimo dużego dodatku miodu jest miękkie. Najmłodsza córeczka wyjadała ciasto, które zdążyło tylko wystygnąć. Wielka blacha ciasta, a znika w mgnieniu oka. Polecam, bo pyszne, ale straaasznie słodkie!

snikers

Składniki:

Biszkopt:

– 5 jajek;

– 1/2 szklanki miodu;

– 1/4 szklanki cukru;

– 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej;

– 1 szklanka wystudzonej herbaty;

– 2/3 szklanki oleju;

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej;

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, herbatę, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wszystko miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać olej i znów zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać delikatnie do ciasta. Wylać na blachę o wymiarach 28×36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż

Krem budyniowy:

– 3/4 l mleka

– 2 budynie śmietankowe z cukrem

– 200 g masła;

Budynie rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać budyń cały czas mieszając. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło dodając po łyżce budyniu.

Orzechowy karmel:

– 30 dag obranych posiekanych orzechów włoskich;

– 100 g masła;

– 2 łyżki miodu;

– 1/4 szklanki cukru;

Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty.

Dodatkowo:

– 1/2 słoika powideł śliwkowych

– puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny)

Składanie ciasta.

Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, wykładamy krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować kajmakiem i na wierzchu karmelem orzechowym. Wstawić do lodówki.

Smacznego!

sneakers