Alternatywa dla włoskiego spaghetti, nie ma włoskich ziół, dodatek włoskich przypraw zastąpiłam koperkiem i pietruszką. Bałam się trochę reakcji domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili, że smakuje im lepiej niż tradycyjny sos boloński. Wszyscy uwielbiamy sosy pomidorowe, zupę pomidorową, więc spokojnie mogę sobie eksperymentować z pomidorowymi smakami i moimi wariacjami na ich temat. Dla mnie to danie idealnie pasuje do makaronu, ale myślę, że równie smacznie można zjeść je z ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat, który uzupełniony jest pietruszką. Na dodatek obiad robi się bardzo szybko i równie szybko znika.
Składniki:
– 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki;
– 1 op. passaty pomidorowej (400g);
– 3 łyżki oleju;
-2 łyżki mąki;
– 2 jajka;
– 2 łyżki bułki tartej;
– 1 szklanka bulionu z włoszczyzny;
– 1/2 szklanki śmietany 30%;
– sól, pieprz czarny i biały, cukier;
– po pół pęczka koperku i pietruszki;
Wykonanie:
Mięso włożyć do miski, dodać jajka, przyprawić solą i czarnym pieprzem, dodać bułkę tartą, wymieszać i formować pulpety. Rozgrzać olej, smażyć pulpety z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnie (NIE MYĆ) wrzucić mąkę i zrobić zasmażkę, dolać bulion i mieszać do uzyskania sosu. Dodać passatę pomidorową, pół łyżeczki cukru (cukier wydobywa głębie smaku z pomidorów). Gotować około 10 minut. Dodać śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki i doprawić do smaku. Wrzucić podsmażone, odłożone pulpety i gotować jeszcze 10-15 minut.
Smacznego
Komentarzy: 6
kulinarna wyspa napisał(a):
26 mar 2014
U nas zawsze indycze i niezmiennie największy obiadowy hicior mojej córki!
Aga napisał(a):
27 mar 2014
Indycze też czasem przyrządzam, dzieci uwielbiają pulpety
Marta napisał(a):
13 mar 2014
Uwielbiam takie pulpeciki
Aga napisał(a):
21 mar 2014
kulinarny blog samanthy napisał(a):
9 mar 2014
Danie zdecydowanie dla mnie, uwielbiam połączenie klopsów z makaronem
Aga napisał(a):
10 mar 2014
Ja również Pozdrawiam ciepło!