Lubię takie śniadania, powolne, ale jednocześnie szybkie i nie specjalnie czasochłonne. Gdy zobaczyłam ten przepis u Asi od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, racuchy, a gdy mają dodatek owoców to smakują jeszcze bardziej. Przepis na te placki jogurtowe z truskawkami wykorzystywałam już wiele razy, ale zawsze brak czasu na sfotografowanie, ale wreszcie się udało. Można oczywiście dodatki modyfikować według gustu i humoru. Ja już robiłam je z truskawkami, bananami, kawałkami czekolady i na jeszcze wiele innych sposobów. Można dodać truskawki tak jak w przepisie w trakcie smażenia, bądź od razu pokrojone do ciasta. Można użyć owoców mrożonych, ale teraz jest sezon na świeże, więc takie polecam szczególnie. Idealnym uzupełnieniem takiego śniadania jest dobry humor, rodzinne towarzystwo, kawa i czasem odrobina bitej śmietany.
Składniki, cytuję za Asią:
– 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego;
– 2 duże jajka;
– 2 łyżki oleju
– 2 – 3 łyżki cukru
– 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– mała szczypta soli
– kilka truskawek
Wykonanie
- W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
- Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
- Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
- Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
- Posypać cukrem pudrem
Smacznego
Komentarzy: 10
kulinarny blog samanthy napisał(a):
10 cze 2014
O to się nazywa przepyszne sniadanie, pięknie wygląda z wtopionymi truskawkami
Aga napisał(a):
10 cze 2014
Lubię przygotowywać i jeść takie śniadania, bo wbrew pozorom są łatwe i szybkie i przede wszystkim pyszne
Ania napisał(a):
8 cze 2014
Widzę, że mamy takie samie gusta kulinarne
Pozdrawiam
Ania
Aga napisał(a):
8 cze 2014
Ja mam podobne zdanie gdy zwiedzam Twojego bloga, ale podziwiam Twoje zdjęcia
Magda C. napisał(a):
8 cze 2014
Mmm… idealne na śniadanie
Aga napisał(a):
8 cze 2014
To prawda
Marta napisał(a):
4 cze 2014
Z przyjemnością zjadłabym takie śniadanie
Aga napisał(a):
6 cze 2014
Zapraszam na śniadanie
Magda111 napisał(a):
28 maja 2014
Placuszki wyglądają bardzo apetycznie:)
Aga napisał(a):
2 cze 2014
Dziękuję