Czasami szuka się pomysłu na coś szybkiego, co można by szybko zrobić i zjeść. Placki bananowe są doskonałym pomysłem na takie „coś” na szybko. Zdarza się, że wracam z dziećmi ze spaceru i są głodne, terasz szybko natychmiast, trzeba im coś dać, ale żeby jeszcze zjadły posiłek później. Placki bananowe są również innym pomysłem na śniadanie. Słodycz bananów jest tak wyczuwalna, że nie trzeba słodzić placków. Ja dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki bananowe z kawałkami pomarańczy, sosem czekoladowym oraz słonymi orzeszkami ziemnymi, które idealnie przełamują słodycz placków i dodatków. Dla mnie to było połączenie idealne i sądząc po tempie w jakim znikały, nie tylko dla mnie :)

placuszki bananowe-1

Składniki:

– 1,5 dojrzałego słodkiego banana;

– 2 jajka;

– 3 czubate łyżki mąki;

– 2 łyżki wiórków kokosowych;

– pół łyżeczki sody oczyszczonej;

– szczypta soli;

– sos czekoladowy;

– solone orzeszki ziemne;

– kawałki pomarańczy;

Wykonanie:

Jajka rozbełtać w misce, dodać banana i rozgnieść go widelcem (można użyć blendera, ale ja niestety takowego nie posiadam, bo się spalił), dodać sól, mąkę, sodę i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnie. Smażyć placki bez dodatku tłuszczu.

Solone orzeszki grubo posiekać nożem. Placki podawać z sosem czekoladowym, kawałkami pomarańczy i orzeszkami ewentualnie z kawałkami wafelków.

Smacznego!

bananowe placki

 
Popołudnie z Felixem