Uwielbiam ten czas… czas gdy wszystko budzi się do życia, słońce coraz dłużej świeci, na dworze pachnie zielenią, a nie spalinami z kotłów. Czas późnej wiosny i moich ulubionych: rabarbaru i truskawek. Wprawdzie miałam być na diecie, ale na dietę zawsze przyjdzie czas, a rabarbar jest tak krótko. Więc zapraszam Was dzisiaj na pyszny placek po brzegi wypełniony rabarbarem, pyszny wilgotny i sowicie obsypany kruszonką. Trzeba dostrzegać te małe radości w życiu, a jedną z takich radości jest wspólne pieczenie i jedzenie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka maślanki
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 16 g cukru wanilinowego
- 700 g rabarbaru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, nie obierać łodyg.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Strużką wlewać olej i ubijając (piana lekko opadnie – to normalne).
Do ciasta dodać maślankę i przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką (przepis poniżej).
Piec około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 175ºC, najkorzystniej bez termoobiegu. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka:
- 70 g masła
- 10 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.