Dawno mnie nie było. Dużo przygotować do Świąt, trochę spraw w firmie w związku z końcem roku i tak czas błyskawicznie pędzi, że nie wiadomo od czego zacząć. Za szybko wszystko. Makowiec drożdżowy, który upiekłam wyszedł na prawdę smaczny, ciasto długo, pomimo, że drożdżowe zachowało świeżość, ale zauważyłam, że to jest właśnie plus dodania oleju zamiast masła. Wprawdzie makowce nie podbijają naszych serc. Córeczka powiedziała, że byłby pyszny, gdyby nie mak, nie ma co ukrywać, że dzieci są najbardziej szczerymi i surowymi krytykami. Polecam do wypróbowania. Przepis inspirowany przepisem Ani.

makowiec

Składniki:

– 300 g mąki ( 2 szklanki )
– 1/2 łyżeczki soli
– 120 ml letniego mleka ( 1/2 szklanki )
– 15 g świeżych drożdży ( lub 1 koperta aktywne suche drożdże )
– 1/3 szklanki oleju
– 2 żółtka
– 1 łyżka cukru

Wypełnienie:
– pół puszki gotowej masy makowej
opcjonalnie ulubione bakalie i orzechy

Dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta.

Wykonanie:
Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie gorącym).
Odstawić na kilka chwil aby „ruszyły”.

Do miski wlać olej, ja troszkę oleju zostawiam do oblania rąk, wtedy ciasto nie klei się, żółtko zmiksować, dodać przesianą mąkę z solą.
Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut.
Miskę przykryć wilgotnym ręcznikiem kuchennym (aby ciasto nie wyschło) i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny w ciepłym miejscu.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blat lub stolnicę posypujemy mąka i rozwałkowujemy ciasto drożdżowe no prostokąt o grubość 0,5 cm.
Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy warstwę masy makowej. Do dokoła pozostawiamy 1 cm margines.
Ciasto zwijamy w rulon, przecinamy ostrym i obsypanym mąką nożem wzdłuż na dwie części, które zaplatamy ze sobą. formując okrąg. Wieniec umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy przez 30 do 35 minut na złoty kolor.

makowiec drożdżowy