Zapomniane, nawet mogę powiedzieć, że czasami nielubiane podroby. Ja lubię i na szczęście moi domownicy też. Rzadko kiedy kupuję kawałki kurczaka osobno, wolę całego, a jak zawsze podkreślam nie lubię wyrzucać jedzenia. Co zrobić z podrobami. Najczęściej kupujemy 3 kurczaki ze wsi na raz i rozkrajamy mięso i zamrażamy na zapas. Z podrobów robię krupnik. Wszyscy się nim zajadają. Sycąca zupa, o innym charakterystycznym smaku. Polecam.

Krupnik na podrobach

Składniki:

– podroby z 3 kurczaków;

– 3 marchewki;

– 3 pietruszki;

– por, kawałek selera;

– 1 cebula;

– pół szklanki kaszy jęczmiennej pęczak;

– 75 dag ziemniaków;

– dwie łyżki śmietany 30%

– sól, pieprz, 4 kulki ziela angielskiego, 3 listki laurowe;

Wykonanie:

Podroby oczyścić, umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować pół godziny. W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, seler, oczyścić por. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do zupy razem z selerem, porem i przyprawami. Cebulę posiekać, przesmażyć, dodać do zupy. Dodać kaszę. Gotować do miękkości kaszy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę dodać do zupy, gotować do miękkości. Zaprawić śmietaną.

Smacznego :)