Coraz częściej spotykam się z nowinkami w dziedzinie kulinarnej. Używamy coraz to nowe składniki, gotujemy coraz bardziej innowacyjne potrawy, zapominając o tych najzwyklejszych, ale niezwykle smacznych. Dzisiaj zachciało nam się na obiad zwyczajnych kotletów mielonych, po których czułam się bardzo syta i zadowolona, że smaczna kuchnia, to też najzwyklejsze codzienne potrawy.

20130212_150254
Składniki:

– 60 dag łopatki wieprzowej;

– duża cebula;

– 1 jajko;

– ząbek czosnku;

– czerstwa bułka;

– pół szklanki mleka’

– bułka tarta;

– olej;

– sól, czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso zmielić za pomocą maszynki. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć i przesmażyć na złoty kolor. Do mięsa dodać wystudzoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, przyprawić solą i pieprzem, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.

Ja podaję z ziemniakami oraz z sałatą.

Smacznego:)

kotlety mielone