Coraz częściej spotykam się z nowinkami w dziedzinie kulinarnej. Używamy coraz to nowe składniki, gotujemy coraz bardziej innowacyjne potrawy, zapominając o tych najzwyklejszych, ale niezwykle smacznych. Dzisiaj zachciało nam się na obiad zwyczajnych kotletów mielonych, po których czułam się bardzo syta i zadowolona, że smaczna kuchnia, to też najzwyklejsze codzienne potrawy.
– 60 dag łopatki wieprzowej;
– duża cebula;
– 1 jajko;
– ząbek czosnku;
– czerstwa bułka;
– pół szklanki mleka’
– bułka tarta;
– olej;
– sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso zmielić za pomocą maszynki. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć i przesmażyć na złoty kolor. Do mięsa dodać wystudzoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, przyprawić solą i pieprzem, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.
Ja podaję z ziemniakami oraz z sałatą.
Smacznego:)
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
12 lut 2013
Masz absolutną rację! klasyka to podstawa
Aga napisał(a):
12 lut 2013
Pyszne i niedoceniane