Miałam brokuł w lodówce, a zwolenników w domu brokułu nie mam za wielu. Obiad bez mięsa kończy się tym, że po godzinie wszyscy chodzą i szukają jedzenia:) W ten sposób powstała karkówka w sosie cebulowo – brokułowym. Bardzo proste danie, a niezwykle pyszne i sycące. Zapraszam.
Składniki:
- 70 dag karkówki,
- 2 duże cebule
- 1 brokuł
- 1 łyżka śmietany 12%
- 0,5 l bulionu lub wody
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra
Wykonanie:
Karkówkę pokroić na plastry, lekko rozbić, przyprawić lekko solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i paprykami z obu stron. Na rozgrzanej patelni obsmażyć karkówkę z obydwu stron. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w talarki do miękkości lekko soląc i dodając pół łyżeczki cukru. Ponownie wrzucić karkówkę na patelnie, zalać wszystko gorącym bulionem, przykryć, dusić do miękkości mięsa. W tym czasie podzielić brokuł na różyczki, wrzucić do osolonej wody, gotować około 6 minut, wyjąć i przelać zimną wodą dzięki czemu nie stracą koloru.
Gdy mięso będzie miękkie zagęścić sos mąką i dodać śmietanę. Na sam koniec dodać brokuły. Najlepiej smakuje z ziemniakami, posypane natką pietruszki.
Smacznego!