Miałam brokuł w lodówce, a zwolenników w domu brokułu nie mam za wielu. Obiad bez mięsa kończy się tym, że po godzinie wszyscy chodzą i szukają jedzenia:) W ten sposób powstała karkówka w sosie cebulowo – brokułowym. Bardzo proste danie, a niezwykle pyszne i sycące. Zapraszam.

karkowka w sosie

Składniki:

  • 70 dag karkówki,
  • 2 duże cebule
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 0,5 l bulionu lub wody
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra

Wykonanie:

Karkówkę pokroić na plastry, lekko rozbić, przyprawić lekko solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i paprykami z obu stron. Na rozgrzanej patelni obsmażyć karkówkę z obydwu stron. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w talarki do miękkości lekko soląc i dodając pół łyżeczki cukru. Ponownie wrzucić karkówkę na patelnie, zalać wszystko gorącym bulionem, przykryć, dusić do miękkości mięsa. W tym czasie podzielić brokuł na różyczki, wrzucić do osolonej wody, gotować około 6 minut, wyjąć i przelać zimną wodą dzięki czemu nie stracą koloru.

Gdy mięso będzie miękkie zagęścić sos mąką i dodać śmietanę. Na sam koniec dodać brokuły. Najlepiej smakuje z ziemniakami, posypane natką pietruszki.

Smacznego!

karkowka