Flaki mają chyba tyle zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak „babcinych” flaków. Ostre flaki na rosole wołowym, jadłam je właściwie w Boże Narodzenie, które w dzieciństwie spędzaliśmy na wsi. Pamiętam długie spacery w mroźne dni i później grzanie się właśnie przy takich flakach. Wszystko wtedy było inne, takie… bezproblemowe, wieczna zabawa i wręcz śmieszne problemy, miło powspominać. Zbliżają się Święta wielkimi krokami i miałam ogromną ochotę na flaki, a że nie lubię „gotowców”, które jakoś do mnie nie przemawiają postanowiłam spędzić kilka godzin na przyrządzaniu flaków, takich jakie robiła babcia. Wyszły naprawdę pyszne. Rozgrzewające, dla mnie idealne.
Składniki:
- Rosół wołowy:
– 0,5 kg wołowiny na rosół;
– 2 marchewki;
– 1 pietruszka;
– 1 por;
– kawałek selera;
– natka pietruszki;
– 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz
- Flaki:
– 90 dag flaków pokrojonych;
– 2 marchewki;
– 1 pietruszka;
– 1 duża cebula;
– kawałek selera;
– 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, płaska łyżeczka ostrej papryki, 0,5 łyżeczki kurkumy, sól, majeranek
Wykonanie:
Do garnka włożyć składniki na rosół, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu bez przykrycia, do miękkości mięsa. Gotowy rosół przelać przez sito do innego garnka. Pozostałe warzywa i mięso można wykorzystać w innym celu.
Flaczki płuczemy letnią wodą, przelewamy wrzątkiem i znów płuczemy letnią wodą. Tak przygotowane flaki dodać do rosołu.
Warzywa pokroić w zapałkę, cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę, lekko posolić i zeszklić. Dorzucić pozostałe warzywa, przesmażyć do miękkości i dodać do flaczków.
Zupę doprawić (bez majeranku) i gotować, aż flaki będą miękkie, można dolać gorącej wody. Przed podaniem doprawić majerankiem.
Smacznego
Komentarzy: 4
kulinarny blog samanthy napisał(a):
4 gru 2013
Bardzo lubię flaki, wersja domowa jest najlepsza
Aga napisał(a):
6 gru 2013
Ja też jestem zwolenniczką domowych flaków
Marta napisał(a):
3 gru 2013
Nigdy nie jadłam
Aga napisał(a):
4 gru 2013
Ja bardzo lubię, spróbuj! Polecam