Smaki dzieciństwa, takie potrawy staram się odtworzyć z pamięci, chociaż zawsze się boję, że nie będzie smakowało tak jak u Mamy. Zabierałam się za to danie i zabierałam, aż w końcu dostałam główkę młodej kapusty prosto z ogródka i nie było wyjścia. Część domowników, tak jak ja jadła kapustę z młodymi ziemniakami z koperkiem, a inni musieli dodatkowo dostać kotleta, w takim połączeniu obowiązkowo ze schabowym. Pycha.
Składniki:
– główka młodej kapusty;
– pęczek koperku;
– 12 dag boczku;
– 1 cebula;
– 3/4 szklanki wody;
– łyżka masła;
– łyżka mąki;
– sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić kapustę. Dusić, podlewając wodą około 20 minut. W tym czasie pokroić boczek w kostkę i zrobić z niego skwarki, pod koniec dodać łyżkę masła i cebulę. Dodać mąkę i podlewać sosem z kapusty. Wszystko dodać do garnka z kapustą. Doprawić solą i pieprzem i na koniec dodać posiekany koperek.
Smacznego
Komentarzy: 3
Marta napisał(a):
29 lip 2013
Pycha!
Aga napisał(a):
2 sie 2013
Aga napisał(a):
7 sie 2013
Ja uwielbiam, kojarzy mi się z domem