Lubie fastfoody, od czasu do czasu… Ostatnio próbowaliśmy takowych hamburgerów w jednej z lokalnych restauracji i powiem szczerze po prostu były okropne. Hamburger dla mnie musi mieć dobrą bułkę, dobrego kotleta, nie za dużo warzyw, ale dużo sosu. W związku z tym postanowiłam sama przygotować domowe hamburgery ze składników wiadomego pochodzenia. Bułki do hamburgerów piekłam oczywiście sama i przedstawiałam Wam je w poprzednim wpisie. Wyszłam z założenia, że przygotuje „amerykańskiego” hamburgera, kotlet miał być grubości bułki. Smak całości był idealny, ale trudno się jadło właśnie ze względu na grubość, następnym razem przygotuje połowę cieńsze kotlety i będzie w sam raz!
Składniki:
- Kotlet:
– 0,5 kg mięsa mielonego wołowego,
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
– 2 łyżki posiekanych kaparów;
– 2 posiekane szalotki lub 1 mała cebula;
– pół szklanki wody;
– sól, pieprz
- Sos:
– 3 łyżki majonezu;
– 1 ogórek konserwowy;
– 1 szalotka;
– płaska łyżeczka musztardy
– spora szczypty czosnku w proszku;
– 0,5 łyżeczki cukru;
– 2 spore szczypty słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- Dodatkowo:
– czerwona cebula pokrojona w piórka;
– pomidor;
– żółty ser;
Wykonanie:
Przygotowanie sosu:
Cebulę i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Sos odstawiamy do lodówki na czas przygotowania mięsa.
Mięso:
Mięso i dodatki mieszamy, na końcu wlewamy wodę. Mięso mieszamy ręką. Formujemy kotlety, mi z tej porcji wyszły 4 duże. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni z obydwu stron po około 5 minut.
Bułki przekroić na pół, posmarować sosem, położyć sałatę, cebulę, kotlet, ser i pomidora, górę bułki również posmarować sosem.
Smacznego
Komentarzy: 4
naleśniki przepis napisał(a):
31 sie 2013
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam
Aga napisał(a):
10 wrz 2013
Polecam, bo na prawdę pyszny!
Marta napisał(a):
31 sie 2013
Wow!!! pycha
Aga napisał(a):
10 wrz 2013