Chęć poznawania nowych przepisów często wymaga eksperymentowania. Jestem uzależniona od słodyczy, ale czasami staram się przyrządzać jakieś zdrowe wersje ciastek. Ten przepis, który odkryłam tutaj. Postanowiłam wypróbować ten przepis szczerze nie wierząc, że może wyjść z tego coś smacznego. Jakie było moje zdziwienie, gdy spróbowałam pierwsze ciastko. W ogóle nie czuć w nim fasoli! Moja córeczka się nimi zajadała, a ja bez wyrzutów sumienia mogłam pozwolić jej na jedzenie tych pyszności. Ja dodałam do nich posiekaną drobno czekoladę, ale można dodać ulubione inne dodatki, takie jak rodzynki, czy orzechy. Pysznie i dietetycznie!
Składniki:
– puszka czerwonej fasoli;
– 3 jajka;
– 3 łyżki otrębów owsianych;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– 1 łyżka kakao odtłuszczonego bez cukru;
– ksylitol (cukier z brzozy) do smaku;
– 1/3 gorzkiej czekolady i 1/3 mlecznej czekolady
Wykonanie:
Fasolę odsączyć i wypłukać dokładnie. Za pomocą blendera zmiksować na puree.
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Dorzucamy pokrojoną czekoladę. Ciasto odstawiamy na 20 minut do pół godziny. Po tym czasie masa powinna związać się na tyle, że można ją nakładać łyżką na papier do pieczenia.
Pieczemy na 180 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego!
1 komentarz
Marta napisał(a):
22 kw. 2013
Ciekawy pomysł