Dahl to indyjski  gulasz z soczewicy. Gdy pod wpływem impulsu kupiłam opakowanie soczewicy zastanawiałam się, co mogę z niej zrobić. Przepis znalazłam na blogu stolik w kropki i od razu wiedziałam, że to jest to, co chciałabym ugotować. Na pewno nie jest to danie powiązane z tradycyjną polską kuchnią, chociażby ze względu na dodatki, aromaty, zioła. Podstawą dahl z soczewicy jest soczewica i biała cebula. Wszystko idealnie się uzupełnia i jest smaczne i sycące. Ku mojemu zdziwieniu dzieci bardzo zajadały się tą potrawą, a myślałam, że będzie odwrotnie. Zastanawiałam się z czym podać ten gulasz i wybór padł na jogurt naturalny i ciemne pieczywo, które idealnie komponowało się ze smakiem tego indyjskiego gulaszu.

Dahl z soczewicy

Składniki

– 400 g zielonej soczewicy;

– 3 duże białe cebule;

– 1 puszka pomidorów

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka kurkumy, ostrej papryki, garam masala, imbiru

– 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, kminu rzymskiego (kuminu)

– 10 tłuczonych goździków

– sól morska, olej rzepakowy

Sposób przygotowania

Soczewicę opłukujemy na durszlaku i wrzucamy do średniego garnka. Dodajemy 2 duże łyżeczki soli, kurkumę,  paprykę ostrą, imbir i garam masala. Zalewamy kilkoma szklankami wody, tak by soczewica była przykryta wodą

Doprowadzamy płyn do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i całość gotujemy około 50 minut, aż woda praktycznie odparuje i wchłonie ją soczewica, która po tym czasie powinna być miękka. Jeżeli nie będzie, można dolać trochę wody i pogotować jeszcze z 10 minut.

Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki, czosnek drobno siekamy, następnie podsmażmy rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy, na który wrzucamy kmin rzymski, utłuczone w moździerzu goździki i pół łyżeczki kurkumy. Gdy przyprawy będą się ewidentnie smażyć, wrzucamy cebulę i czosnek. Całość podsmażamy do „pół-miękkości”

Do prawie gotowej soczewicy dorzucamy pomidory (jeżeli są w całości to kroimy je na kawałki) i wlewamy sok z pomidorów. Dorzucamy cebulę z czosnkiem i całość dusimy jeszcze około 5-7 minut.

Smacznego :)