Wiosna idzie pełną parą. Już ma się ochotę na szybkie, pełnowartościowe, owocowe śniadania. Uwielbiamy truskawki, więc postanowiłam zrobić błyskawiczny chłodnik, który smakuje obłędnie! Dodatkiem do tego mogą być ciastka pełnoziarniste belVita. Potrawa jest wyśmienita i polecam każdemu! A bita śmietana zanurzona w kremowym truskawkowym chłodniku rozpływa się w ustach. Do tego wygląda obłędnie, mimo, że ja do mistrzów fotografii nie należę! Polecam

 

Chłodnik truskawkowy

Składniki na 4 porcje:

– 450 g truskawek;

– szklanka maślanki;

– 200 ml śmietany 36%;

– 100 g cukru;

– 2 opakowania cukru wanilinowego;

– garść płatków migdałów;

– 8 ciasteczek belVita;

– listki melisy do dekoracji

Wykonanie:

Truskawki zmiksować, dodać maślankę i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier kryształ i cukier wanilinowy i wszystko razem wymieszać.

Migdały uprażyć na suchej patelni.

Kremówkę ubić na bitą śmietanę. 1/3 odłożyć, a 2/3 dołożyć do masy truskawkowej, którą ubić z śmietaną.

Do miseczek nakładać porcję chłodnika, udekorować bitą śmietaną, posypać płatkami migdałów, listkami melisy. Podawać z ciasteczkami!

Smacznego :)