Czasem, na szczęście nie za często przychodzi ochota na coś niezdrowego, jakiś kebab, hamburger, czy inne tego typu świństwo. Gdy następuje taki moment staram się nie żywić w fast foodach, ale przygotować zdrowszą wersję w domu. Kieruje mną przede wszystkim świadomość tego, że wtedy mam świeże składniki, wiem co jem i co podaje moim domownikom. Już prezentowałam przepis pełnoziarnista pita, ale tym razem tradycyjnie, z białej mąki. Chlebek pita w trakcie wyrastania pięknie „puchnie” w piekarniku, rośnie w oczach, a jaka frajda w domu, bo każdy je wtedy kebaba z tym co chce. Polecam do wypróbowania!
Składniki na 10 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).
Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 – 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 – 40 minut).
W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.
Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 – 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.
[cookd]
Źródło: mojewypieki
Komentarzy: 4
Marta napisał(a):
26 paź 2015
Pysznie wyglądają!
Aga napisał(a):
28 paź 2015
Dziękuję!
Sosna napisał(a):
23 paź 2015
Wyglądają świetnie :>
Aga napisał(a):
23 paź 2015