Jak urozmaicić podanie białej kiełbasy.Jedną propozycję kiedyś Wam podawałam na białą kiełbasę w formię pulpetów, zapraszam tutaj. Może być też podana w formie tarty. Najpopularniejszy sposób u nas na podanie białej kiełbasy, to po prostu jej usmażenie i zjedzenie z chlebem z dodatkiem chrzanu. Wspólnie z P. wymyśliliśmy, że można połączyć to w wersję obiadową i podać z ziemniakami i tak wyszła biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Nie można przesadzić z ilością chrzanu, bo danie wyjdzie zbyt słone, biała kiełbasa jednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna.
Składniki:
– 80 dag surowej białej kiełbasy;
– 250 ml śmietany 30%;
– 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%;
– 2 łyżeczki chrzanu tartego;
– 1/4 szklanki mleka;
– 4 kulki ziela angielskiego;
– 2 listki laurowe:
Wykonanie:
Na lekko rozgrzaną patelnie wlać łyżkę oleju, dodać kiełbasę, ziele angielskie i listki laurowe. Smażyć na małym ogniu aż kiełbasa będzie lekko złocista z każdej strony i woda z niej wypłynie i odparuje. W misce wymieszać śmietany, mleko oraz chrzan. Zalać kiełbasę sosem i doprowadzić do wrzenia, od razu podawać.
Smacznego
[cookd]
Komentarzy: 2
Marta napisał(a):
9 kw. 2015
Ciekawa propozycja
Aga napisał(a):
9 kw. 2015
Dziękuję