Jak urozmaicić podanie białej kiełbasy.Jedną propozycję kiedyś Wam podawałam na białą kiełbasę w formię pulpetów, zapraszam tutaj. Może być też podana w formie tarty. Najpopularniejszy sposób u nas na podanie białej kiełbasy, to po prostu jej usmażenie i zjedzenie z chlebem z dodatkiem chrzanu. Wspólnie z P. wymyśliliśmy, że można połączyć to w wersję obiadową i podać z ziemniakami i tak wyszła biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Nie można przesadzić z ilością chrzanu, bo danie wyjdzie zbyt słone, biała kiełbasa jednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna.

biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Składniki:

– 80 dag surowej białej kiełbasy;

– 250 ml śmietany 30%;

– 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%;

– 2 łyżeczki chrzanu tartego;

– 1/4 szklanki mleka;

– 4 kulki ziela angielskiego;

– 2 listki laurowe:

Wykonanie:

Na lekko rozgrzaną patelnie wlać łyżkę oleju, dodać kiełbasę, ziele angielskie i listki laurowe. Smażyć na małym ogniu aż kiełbasa będzie lekko złocista z każdej strony i woda z niej wypłynie i odparuje. W misce wymieszać śmietany, mleko oraz chrzan. Zalać kiełbasę sosem i doprowadzić do wrzenia, od razu podawać.

Smacznego :)

[cookd]