Uwielbiam smak i zapach kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu, takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki przygotowuję właściwie tylko i wyłączeni w okresie Wielkanocy, tak mam, nie wiem, czy kiedyś się to zmieni :) Może z tego powodu, że tak rzadko je przyrządzam, tak bardzo mi smakują. Polecam do wypróbowania, bo jest pyszna.

babka

 

Składniki:

– 5 jajek;

– 100 g cukru;

– szczypta soli;

– łyżka ekstraktu waniliowego;

– 150 ml oleju;

– 250 ml mleka kokosowego;

– 225 g mąki pszennej;

– 85 g mąki ziemniaczanej;

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej;

– 100 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka wbić do wysokiej miski, dodać cukier oraz szczyptę soli. Ubijać do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać olej i ekstrakt, krótko zmiksować.

W drugiej misce przesiać mąki z sodą oczyszczoną, dodać wiórki, wszystko wymieszać.

Do masy jajecznej dodawać mieszankę mąki oraz mleko kokosowe na zmianę stale miksując do uzyskania gładkiej konsystencji.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Formę na babkę wysmarować olejem/masłem i wysypać bułką tartą. Przelać masę. Piec w rozgrzanym piekarniku około 50 minut. Wystudzić.

Ja polałam jeszcze gorącą babkę gorącą polewą i trochę moja polewa wsiąkła. Gdyby poczekać chwilę, to polewa by nie wsiąkła, ale mi to nie przeszkadza.

Smacznego :)

[cookd]

baba kokosowa babka kokosowa

 

 

Wielkanocne Wypieki
Babki Wielkanocne 2015
Wielkanocne Smaki - edycja V
Wielkanocne Smaki - edycja V