Dahl to indyjski gulasz z soczewicy. Gdy pod wpływem impulsu kupiłam opakowanie soczewicy zastanawiałam się, co mogę z niej zrobić. Przepis znalazłam na blogu stolik w kropki i od razu wiedziałam, że to jest to, co chciałabym ugotować. Na pewno nie jest to danie powiązane z tradycyjną polską kuchnią, chociażby ze względu na dodatki, aromaty, zioła. Podstawą dahl z soczewicy jest soczewica i biała cebula. Wszystko idealnie się uzupełnia i jest smaczne i sycące. Ku mojemu zdziwieniu dzieci bardzo zajadały się tą potrawą, a myślałam, że będzie odwrotnie. Zastanawiałam się z czym podać ten gulasz i wybór padł na jogurt naturalny i ciemne pieczywo, które idealnie komponowało się ze smakiem tego indyjskiego gulaszu.
Składniki
– 400 g zielonej soczewicy;
– 3 duże białe cebule;
– 1 puszka pomidorów
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka kurkumy, ostrej papryki, garam masala, imbiru
– 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, kminu rzymskiego (kuminu)
– 10 tłuczonych goździków
– sól morska, olej rzepakowy
Sposób przygotowania
Soczewicę opłukujemy na durszlaku i wrzucamy do średniego garnka. Dodajemy 2 duże łyżeczki soli, kurkumę, paprykę ostrą, imbir i garam masala. Zalewamy kilkoma szklankami wody, tak by soczewica była przykryta wodą
Doprowadzamy płyn do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i całość gotujemy około 50 minut, aż woda praktycznie odparuje i wchłonie ją soczewica, która po tym czasie powinna być miękka. Jeżeli nie będzie, można dolać trochę wody i pogotować jeszcze z 10 minut.
Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki, czosnek drobno siekamy, następnie podsmażmy rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy, na który wrzucamy kmin rzymski, utłuczone w moździerzu goździki i pół łyżeczki kurkumy. Gdy przyprawy będą się ewidentnie smażyć, wrzucamy cebulę i czosnek. Całość podsmażamy do „pół-miękkości”
Do prawie gotowej soczewicy dorzucamy pomidory (jeżeli są w całości to kroimy je na kawałki) i wlewamy sok z pomidorów. Dorzucamy cebulę z czosnkiem i całość dusimy jeszcze około 5-7 minut.
Smacznego
Komentarzy: 6
Marta napisał(a):
13 kw. 2014
Takiej wersji jeszcze nie jadłam, a również bardzo lubię indyjską kuchnię
Aga napisał(a):
13 kw. 2014
Polecam, smacznie i sycąco!
kulinarny blog samanthy napisał(a):
6 kw. 2014
Ja bardzo lubię indyjskie smaki, więc na pewno smakuje znakomicie. Zainspirowałas mnie tym smakowitym daniem
Aga napisał(a):
6 kw. 2014
Ja właśnie też jestem zwolennikiem kuchni indyjskiej, cieszę się i zapraszam do wypróbowania
dżemdżus napisał(a):
5 kw. 2014
Gulasz z soczewicy. Pychotka. Składnik mam jutro będziemy delektowali się tym smakołykiem dzięki Tobie
Aga napisał(a):
6 kw. 2014
Polecam, bo pyszny, sycący i zdrowy!