Okres przedświąteczny, Świąteczny i poświąteczny ewidentnie kojarzy mi się z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami, a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o rodzynki, czy kawałki czekolady. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale pyszny i taki wyjątkowy. Ogólnie uwielbiamy serniki, więc ten również przypadł nam do gustu. Ostatnio najchętniej jadłabym serniki, naleśniki z serem, dużo słodkiego, ale to chyba taki czas poświąteczny.

sernik tradycyjny

Składniki:

– 0,75 kg twarogu trzykrotnie zmielonego;

– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków;

– 5 jajek;

– 125 g masła w temperaturze pokojowej;

– 4 łyżki kaszy manny;

– 1/2 opakowania budyniu waniliowego;

– 1 szklanka śmietany 36%

– małe opakowanie cukru wanilinowego

Wykonanie:

Masło utrzeć do puszystości, dodawać partiami twaróg ucierając. W osobnej misce utrzeć całe jajka z cukrem na puch, dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować.

Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej.

Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, wystudzony sernik włożyć na całą noc do lodówki.

Smacznego :)