Pogoda nie rozpieszcza. Deszcz ciągle pada i jakoś gdy brakuje słońca, to brakuje mi natchnienia na cokolwiek. Zastanawiałam się co może poprawić mój nastrój i oczywiście decyzja padła na coś do jedzenia, ale tym razem nie słodkie. Młode buraczki uwielbiam i miałam akurat świeże dwa pęczki w lodówce, więc szukałam przepisu na smaczne danie z ich wykorzystaniem. Znalazłam!! Inspirację zaczerpnęłam stąd. Ten piękny różowy kolor i wyjątkowy smak i zapach powaliły mnie na kolana! Pycha. Mam nadzieję, że wreszcie pojawi się więcej słońca i nie będzie trzeba poprawiać sobie humoru jedzeniem.
Składniki:
Nadzienie:
• 700 g botwinki bez buraczków
• 350 g sera ricotta
• 1 duże jajko
• 3 łyżki tartego Parmezanu
• około 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto:
• 200 g mąki
• 60 g masła, roztopionego
• 1 jajko
• 1 torebka suszonych drożdży (7 g)
• sól morska
Wykonanie:
- Forma na tartę lub tortownica o średnicy 23 cm (ja użyłam 3 form o średnicy 14 cm) posmarowana oliwą z oliwek extra virgine
- Z botwinki odciąć korzonki i łodyżki. Same liście opłukać i włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 – 1 cm kawałki.
- Ser ricotta rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem, Parmezanem. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.
- Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, dodać jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (ja dałam około 5 – 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut (ja użyłam mieszadła miksera).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłożyć 1/3 ciasta a resztę rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej oliwą formy. Wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta również rozwałkować i wyciąć paseczki, które ułożyć na nadzieniu. Placek ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 30 minut na złoty kolor.
Komentarzy: 2
Samantha napisał(a):
6 cze 2013
Bardzo interesująca tarta, ciekawa jestem smaku
Aga napisał(a):
7 cze 2013
Smakuje tak inaczej, ale na prawdę smacznie