Nie wiem jak Wy, ale ja często jestem zmuszona do przygotowywania obiadów w biegu. Poza tym, że staram się szybko je przyrządzić, to zależy mi, żeby były smaczne. Uwielbiamy jeść makaron na różne sposoby. Długo eksperymentowałam z tym przepisem, aby uzyskać ten… według mnie składniki są idealnie dobrane a smak jest pyszny. Nie jest to może dietetyczne danie, ale warte tych kalorii. Polecam!

Tagliatelle

 

Składniki:

– 0,5 kg brokułów;

– 40 g masła;

– 30 g mąki;

– 0,4 l mleka;

– 0,1 l śmietany 18%

– 10 dag sera pleśniowego (typu rokpol)

– makaron wstążki;

– sól, biały mielony pieprz

Wykonanie:

Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, osolić i wrzucić różyczki. Brokuły gotować około 5 minut. Gdy będą półmiękkie, wyjąć i odstawić do ocieknięcia.

Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko i śmietanę i starannie połączyć. Sos oprószyć pieprzem. Gotować 15 minut.

Makaron wstążki ugotować w osolonej wodzie. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o większych oczkach. Do sosu dodać brokuły (kilka różyczek zostawić do dekoracji). Chwilę wymieszać i podgrzewać.

Ser pleśniowy dodać do sosu z brokułami. Mieszać cały czas, aż ser całkowicie się rozpuści. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić i przełożyć na talerze, wyłożyć na niego sos i udekorować brokułami.

Smacznego :)