Wersja przygotowanego przeze mnie kapuśniaku na pewno nie jest najzdrowsza, ale na pewno jest pyszny i sycący. Z powodzeniem można zastąpić nim dwudaniowy obiad, gdyż to zupa z ziemniakami i mięsem. Jak robiłam pierwsze podejście do kapuśniaku, myślałam, że robi się go strasznie długo, że zajmuje to pół dnia. Nie moczę wcześniej kapusty, gdyż lubię kwaśny kapuśniak, ale podczas gotowania i tak ona staje się mniej kwaśna. Zupa, która jest pyszna.
Składniki:
– 30 dag żeberek wieprzowych;
– 1 kiełbasa:
– 1 duża cebula;
– 40 dag kiszonej kapusty;
– 3 duże ziemniaki;
– ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cukier, kostka rosołowa, woda, olej
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z pokrojonymi żeberkami i pokrojoną w kostkę kiełbasą. Gdy podsmażymy, dodać poszatkowaną kapustę i smażyć około 5 minut. Zalać niedużą ilością wrzącej wody i dusić 30 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, zalać wrzątkiem, posolić i gotować 10 minut. Do kapusty i mięsa dodać ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały. Gdy powstanie za gęsta zupa dodać wrzątku. Wszystko doprawić zielem angielskim, listkami laurowymi, solą, pieprzem, roztartą kostką rosołową i cukrem. Dusić wszystko około 20 minut.
Smacznego
Komentarzy: 3
Marta napisał(a):
7 mar 2013
Pycha:)
Samantha napisał(a):
5 mar 2013
Pyszną zupkę przygotowałaś, na żeberkach najlepsza !!!
Aga napisał(a):
5 mar 2013
Dziękuję za miłe słowa