Rok szkolny się rozpoczął, coraz więcej mówi się o zdrowym odżywianiu, o zapobieganiu otyłości wśród dzieci i młodzieży. Dzieci mają łatwy dostęp do chipsów, ciasteczek, batoników i innych słodkości, które nie ukrywajmy nie tylko dzieci uwielbiają. Od lat mówi się, ze śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, nie powinno się wychodzić z domu bez śniadania, ale jak zachęcić zaspanego dziecko do jedzenia pożywnego śniadania, proponuję budyń czekoladowy, można pomyśleć, ze zwariowałam, rozrobić torebkę proszku i podać to dziecku na śniadanie, nic bardziej mylnego. Proponuję czekoladowy budyń z fasoli, z czerwonej fasoli. W smaku nie odczuje się smaku fasoli, nie ma cukru, pełny mleka, budyń jest pyszny wzbogacony miodem i kakao.
Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają do organizmu łatwo przyswajalnego wapnia, który chroni przed złamaniami kości, ponadto mleko bogate jest w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowych, które są niezbędne do pracy mózgu.
Poza tym w takim budyniu oprócz mleka mamy fasolę, miód, czekoladę z wysoką zawartością kakao, kakao, orzechy. Wszystkie składniki są pyszne i zdrowe!
Składniki (2 spore porcje):
- 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli;
- 1 3/4 szklanki mleka;
- 1 łyżka kakao;
- 9 kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao;
- 1 łyżka miodu;
- 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej;
- posiekane migdały
Wykonanie:
Fasole przepłukać, wsypać do blendera, dolać 1,5 szklanki mleka, dokładnie zblendować. Przelać do garnka, dodać 6 kostek czekolady, kakao i miód. Pozostałe 3 kostki czekolady drobno posiekać, pozostałe mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną. Składniki w garnku podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, gdy zawrze dodać mleko z mąką ziemniaczaną, mieszać, aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać pozostałą posiekaną czekoladę i łyżkę posiekanych migdałów, wymieszać, nalać do miseczek. Przed podaniem posypać posiekanymi migdałami.
Smacznego
[cookd]
Komentarzy: 16
Karolina napisał(a):
10 lis 2015
A więc wyszedł rewelacyjnie, na pewno będę wracała do Twojego przepisu Aga!:))) maluszek zjadł jedynie 3lyzki, moze wina gorzkiej czekolady hehe, chciałam troszkę przedobrzyc i ten smak goryczy mógł mu nie podejść, nastepnym razem sięgnę po mleczna 😉 ale budyń smakuje rewelacyjnie nawet na zimno! Super, dziękuję 😉 jutro strogonow z kurczakiem pozdrawiamy cieplutko!
Aga napisał(a):
11 lis 2015
Bardzo się cieszę, że budyń smakował! Miło czytać takie ciepłe komentarze! Pozdrawiam ciepło Ciebie i maluszka!
Karolina napisał(a):
9 lis 2015
Aż mi ślinka poleciała hehe, jutro biegnę po składniki i robimy budyń! Za dwa dni zdamy relacje z maluszkiem :)))
Aga napisał(a):
10 lis 2015
Czekam na relację! mam nadzieję, że będzie smakował
kulinarny blog samanthy napisał(a):
6 paź 2015
A to mnie zaintrygowałas z tą fasolą, na pewno spróbuję
Aga napisał(a):
7 paź 2015
Polecam, bo jest pyszny!
Zakochana babeczka napisał(a):
11 wrz 2015
Z fasoli nie próbowałam i nigdy nie przypuszczałam, że można z niej zrobić budyń ^^
Jeśli smakuje równie pysznie jak wygląda to jestem za!
Aga napisał(a):
12 wrz 2015
Można, a wychodzi pyszny! A jaki zdrowy
Sosna napisał(a):
10 wrz 2015
No no, brzmi całkiem zachęcająco ;D
Aga napisał(a):
12 wrz 2015
Polecam do spróbowania:)
Marta napisał(a):
10 wrz 2015
Wygląda bardzo zachęcająco
Aga napisał(a):
12 wrz 2015
Polecam do wypróbowania
Marzena napisał(a):
5 wrz 2015
Bardzo ciekawy przepis, z chęcią wypróbuję
Aga napisał(a):
5 wrz 2015
Polecam
Beata napisał(a):
5 wrz 2015
Wow! Budyń z fasoli, tego jeszcze nie było Trzeba wypróbować!
Aga napisał(a):
5 wrz 2015
Polecam do wypróbowania! Pyszny i zdrowy:)