Czasem nie ma pomysłu na obiad, albo chciałoby się, żeby obiad zrobił się sam. Na takie dni proponuje placki ziemniaczane, oczywiście tarcie ziemniaków nie jest może najszybszym zajęciem, ale samo danie nie wymaga specjalnego nakładu pracy, nie jest skomplikowane, a jest pyszne. Najczęściej ziemniaki tarkuje się na tarce o drobnych oczkach, w tym przepisie wykorzystujemy grube oczka, więc jak ktoś posiada malakser zrobi je błyskawicznie. Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną są niezwykle chrupiące, delikatne i wyraziste w smaku, ostatnio nasze ulubione. Dodatkowo podawane ze śmietaną oraz posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem! Pycha :)

placki ziemniaczane

Składniki:

– 1 kg ziemniaków;

– 2 jajka;

– 15 dag ostrego żółtego sera;

– 3-4 łyżki kaszy manny;

– sól, pieprz, oregano

Dodatkowo:

– śmietana;

– kolorowy pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać starty ser, jajka, kasze manną i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać. Na rozgrzanej patelni wlać olej, smażyć placki na niedużym ogniu do zezłocenia.

Podawać ze śmietaną i grubo zmielonym pieprzem.

[cookd]

Smacznego :)

placki