W sklepie kosztuje sporo, a w łatwy sposób można ją przyrządzić w domu. Prażona cebulka, ostatnio niezwykle popularna dodawana do fastfoodów, zapiekanek, pierogów, oraz do wielu innych dań. Lekko chrupiąca, aromatyczna pyszna. Powiem szczerze, że uwielbiam cebulę, nadaje smaku prawie każdej potrawie wytrawnej, pasuje do tak wielu dań, a jest taka niepozorna, można się przez nią rozpłakać. Cebula jest warzywem niezwykłym, a i szczypiorek uwielbiam. Szczypiorek często wykorzystuje do posypania końcowego dania, czy po prostu na kanapki:) Tym razem u nas gościła prażona cebulka, a przepis zaczerpnięty z bloga Anyżkowo.
Składniki :
- 4 duże cebule,
- 6 płaskich łyżek mąki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- olej do smażenia.
Przygotowanie :
Cebulę pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski. Wsyp sól i dokładnie wymieszaj składniki. Odstaw miskę na godzinę. Wsyp do cebuli trzy łyżki mąki i papryką. Potrząsaj miska aż mąka pokryje całą cebulę. Odstaw na 30 minut. Ponownie wsyp trzy łyżki mąki i pokryj nią całą cebulę. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp cebulę i smaż aż będzie złota często mieszając. ( olej powinien zakrywać cebulę oraz nie może być bardzo mocno rozgrzany wtedy cebula się spali). Cebulkę odcedź z tłuszczu i przełóż na ręcznik papierowy do odsączania.
[cookd]
Smacznego!
Komentarzy: 4
Marta napisał(a):
22 kw. 2015
Uwielbiam taką cebulkę
Aga napisał(a):
23 kw. 2015
Tyiu napisał(a):
17 kw. 2015
Nadawałaby się do mojego przepisu na krakersy :-).
Aga napisał(a):
18 kw. 2015
Polecam do wypróbowania! A ja chętnie wypróbuję krakersy