Jutro Światowy Dzień Czekolady, nie mogłam przepuścić takiej okazji, musiałam przygotować coś czekoladowego. Jednak po wszystkich ciastach, babach, sernikach świątecznych chciałam, żeby w dzisiejszym wypieku pojawił się zdrowy akcent, wykorzystałam w tym celu kaszę jaglaną, którą przemieliłam na mąkę. Babeczki wyszły mocno czekoladowe, słodkie, pyszne. Muffinki jaglano czekoladowe robi się błyskawicznie, ozdobiłam je kremem na bazie nutelli i chudego twarogu i posypałam posiekanymi cukierkami czekoladowymi. Wyszło pysznie i na pewno trochę zdrowiej :)

muffinki jaglano czekoladowe

Składniki:

Muffinki:

– 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej);

– 100 gorzkiej czekolady;

– 1/3 szklanki cukru;

– 16 g cukru wanilinowego;

– 90 g oleju;

– 1 łyżka kakao;

– 2 jajka

– 100 g konfitury wiśniowej

Krem:

– 30 dag chudego twarogu;

– 3 łyżki nutelli;

Dodatkowo:

– 3 posiekane cukierki czekoladowe

Wykonanie:

Mąkę jaglaną wymieszać z cukrami. W małym garnuszku podgrzać olej z czekoladą do momentu, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić, wbić jajka i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wymieszać suche składniki z mokrymi, do powstania gładkiej konsystencji.

Papilotki (12) napełnić masą, masa właściwie nie rośnie, więc można napełnić do końca. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.

Składniki na krem ubić na gładką puszystą masę. Na każdą muffinkę nakładać porcję kremu i posypać cukierkami.

Smacznego!

[cookd]

muffinki jaglane