Zastanawiałam się dzisiaj co zrobić na obiad. Miałam w lodówce kilka składników i brak konkretnego pomysłu. Wszyscy bardzo lubimy zapiekanki, więc postanowiłam coś takiego przygotować. Chciałam, żeby danie było szybkie, zawierało warzywa oraz jak najmniej tłuszczu. Koniecznie musiało się znaleźć tam mięso, żeby było bardziej sycące. Analizując te wszystkie elementy wpadłam na pomysł zrobienia zapiekanki warzywnej z kawałkami kurczaka.

Zapiekanka po wyjęciu z piekarnika

Składniki:

-pojedyncza pierś z kurczaka;

– po pół brokuła i kalafiora (mogą być mrożone);

-0,5 kg ziemniaków;

-2-3 marchewki;

-5 dag sera żółtego;

– 1 duża cebula;

– pół szklanki rosołu lub przecedzonej zupy jarzynowej;

– sól, pieprz, oregano, 

Wykonanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry, włóż do garnka, zalej wrzątkiem dodając łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości i odcedź.

2. Kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki, blanszuj we wrzątku około 10 minut, odcedź.

3. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut.

4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw z solą i pieprzem. Podsmaż kurczaka z cebulą z małą ilością oleju.

5. Do naczynia żaroodpornego włóż ziemniaki, brokuły, kalafior, marchew, cebulę i kurczaka, wymieszaj z oregano. Polej wszystko rosołem i posyp startym (lub pokrojonym w paski) żółtym serem.

Zapiekaj 30 min w temperaturze 180 stopni!

Smacznego :)

Zapiekanka przed wstawieniem do piekarnika:

 

Zapiekanka przed zapieczeniem

Już na talerzu:)

Można jeść