Długo, bardzo długo zupa pomidorowa istniała dla mnie w jednej wersji… sobotniej zupy pomidorowej mojej Mamy. Gęstej, sycącej, z ryżem, dla mnie była najlepsza. Ja długo sama nie potrafiłam gotować, nie umiałam dobrać smaków, wszystko było albo nazbyt mdłe, albo za bardzo przyprawione, nie wspominając już, że eksperymenty kulinarne nie były dla mnie. W pewnym momencie życia chcąc nie chcąc byłam zmuszona do gotowania, aż w końcu to polubiłam i zaczęłam eksperymentować z lepszym lub gorszym skutkiem. Tym razem chciałam odmienić trochę klasyczną pomidorową, właściwie zrobić ją na nowo, bo z klasyczną ma niewiele wspólnego. Tak powstała zapiekana zupa pomidorowa, gęsta, ostra, sycąca z dodatkiem ravioli, grzanek z serem oraz z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Pyszna!
Składniki:
- 3 skrzydełka;
- 1 puszka pomidorów Łowicz
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 średnie marchewki;
- 1 duża pietruszka
- pół selera
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 100 g ravioli
- 1 bagietka pełnoziarnista
- żółty ser
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 50 ml śmietany 30%
- pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Rozgrzać wysoką patelnię/wok lub garnek z grubym dnem, wlać łyżkę oleju, wrzucić łyżeczkę pasty curry, lekko przesmażyć, dodać skrzydełka, przesmażyć na złoto. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przesmażyć. W tym czasie obrać i pokroić w plastry marchewkę, seler i pietruszkę, wrzucić na patelnię, przesmażyć. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, chwilę wszystko razem smażyć, dodać pomidory z puszki, przesmażyć, aż pomidory się rozpadną. Wlać przecier, dodać cukier, sól i pieprz do smaku, gotować, aż warzywa zmiękną. W tym czasie ugotować ravioli. Pod koniec gotowania zupy dodać śmietanę, zagotować. Zupa jest gęsta można zetrzeć blenderem z warzywami, ale nie trzeba, ja wolę gdy czuję kawałki warzyw.
Przygotować naczynia do zapiekania, nałożyć porcję zupy, ravioli, przygotować grzanki z serem i upiec pomidorki. Wszystko piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku do zapieczenia, około 10 minut.
Smacznego!
Komentarzy: 4
Sosna napisał(a):
27 kw. 2016
Obłędna! <3
Aga napisał(a):
27 kw. 2016
Dziękuję!:)