Święta Wielkanocne kojarzą się z jajkami i z żurkiem lub barszczem białym. Wstyd się przyznać, ale do tej pory nie przyrządzałam samodzielnie zakwasu na żurek, lecz zaopatrywałam się w takowy w sklepie. Postanowiłam to zmienić i zobaczyłam jakie proste jest przygotowanie zakwasu. Wszystkie składniki są zawsze u mnie w domu, więc parę dni temu wzięłam słoik, wyparzyłam go i oto jest. Prosty i łatwy sposób, a smak zupy… wyjątkowy.
Składniki:
– 5 łyżek mąki żytniej razowej;
– 4 ząbki czosnku;
– 3 listki laurowe;
– łyżka majeranku;
– 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu;
– kromka chleba żytniego razowego (KONIECZNIE na zakwasie), ja użyłam takiego;
– 0,5 l letniej przegotowanej wody;
Wykonanie:
Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę, czosnek przekrojony na pół, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i chleb. Wymieszać. Przykryć i odstawić na kilka dni na parapet, codziennie mieszać.
Po kilku dniach (u mnie 4) zakwas jest gotowy!
Komentarzy: 8
kuchennefascynacje napisał(a):
15 kw. 2013
O tak Wielkanocny najlepszy na domowym zakwasie
Aga napisał(a):
15 kw. 2013
To prawda Pozdrawiam!
garnek napisał(a):
4 kw. 2013
Godne polecenia. Godne spróbowania
Aga napisał(a):
5 kw. 2013
Domowe, najlepsze Pozdrawiam!
Marta napisał(a):
29 mar 2013
Super!
Aga napisał(a):
29 mar 2013
Samantha napisał(a):
28 mar 2013
Pyszny przepis ! Na pewno wypróbuję
Aga napisał(a):
28 mar 2013
Polecam serdecznie