Święta Wielkanocne kojarzą się z jajkami i z żurkiem lub barszczem białym. Wstyd się przyznać, ale do tej pory nie przyrządzałam samodzielnie zakwasu na żurek, lecz zaopatrywałam się w takowy w sklepie. Postanowiłam to zmienić i zobaczyłam jakie proste jest przygotowanie zakwasu. Wszystkie składniki są zawsze u mnie w domu, więc parę dni temu wzięłam słoik, wyparzyłam go i oto jest. Prosty i łatwy sposób, a smak zupy… wyjątkowy.100_9528

Składniki:

– 5 łyżek mąki żytniej razowej;

– 4 ząbki czosnku;

– 3 listki laurowe;

– łyżka majeranku;

– 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu;

– kromka chleba żytniego razowego (KONIECZNIE na zakwasie), ja użyłam takiego;

– 0,5 l letniej przegotowanej wody;

Wykonanie:

Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę, czosnek przekrojony na pół, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i chleb. Wymieszać. Przykryć i odstawić na kilka dni na parapet, codziennie mieszać.

Po kilku dniach (u mnie 4) zakwas jest gotowy!

Domowy Wyrób
Wielkanocne Smaki III